Patrijarh osveštao crkvu u krugu Vaspitno-popravnog doma: Hram će biti mesto susreta Boga u kome će svako moći da uzrasta u lepoti i ljubavi

21.10.2023

18:55

0

On je istakao da koliko god izgubili orijentir, nikada nismo izgubljeni ukoliko imamo kotvu, ukoliko imamo stub plameni koji gori tu u našoj blizini

Patrijarh osveštao crkvu u krugu Vaspitno-popravnog doma: Hram će biti mesto susreta Boga u kome će svako moći da uzrasta u lepoti i ljubavi
Patrijarh Porfirije - Copyright FOTO TANJUG/ UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas, zajedno sa episkopom kruševačkim Davidom, hram Svetih apostola Filimona i Onisima u krugu Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, objavljeno je na patrijarhovoj Fejsbuk stranici.

Kako se navodi, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) se posle osvećenja obratio okupljenima i istakao zahvalnost državi Srbiji i nadležnima, što je danas hram Božiji postavljen u centar Vaspitno-popravnog doma.

- U gradu carskom, u gradu ljubavi, na ovom mestu gde se vaspitavaju mladi došavši ovde sa mnogim ranama, sa mnogim ožiljcima, sa ko zna kakvim skrivenim bolovima i tugama, sa ko zna kakvim unutarnjim detinjim raspećima koja su ih dovela do toga da izgube orijentir, da zalutaju, da izgube put, i, evo, blagodareći brizi ljudi koji vaspitavaju i rade ovde, ali i brizi države Srbije, postoji ovakvo mesto gde oni koji vaspitavaju i oni koji imaju svojevrsno raspeće, mogu da zajedno uzrastaju - rekao je patrijah.

FOTO TANJUG/ UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA
 

 

On je istakao da koliko god izgubili orijentir, nikada nismo izgubljeni ukoliko imamo kotvu, ukoliko imamo stub plameni koji gori tu u našoj blizini.

- Ukoliko postoji ljubav, taj stub i simbol stuba, a simbol kotve jeste upravo ovaj hram. Ovde u ovom hramu i oni koji vaspitavaju i oni koji se vaspitavaju dolaziće da se obrate Bogu, upravo polazeći od činjenice da znamo da smo živi kao naro

FOTO TANJUG/ UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA
 

 

d i živi kao pojedinci - poručio je Porfirije.

 

Savetujući sve okupljene, a pre svega štićenike Vaspitno-popravnog doma, patrijarh je naglasio da će ovaj hram biti mesto susreta sa Bogom u kome će svako moći da uzrasta u lepoti, ljubavi, u sticanju mira, mesto na kome ćemo bez mržnje u srcu čuti glas Božiji, koji nas uvek uči da negativne emocije - bes, mržnja, ljutnja, nikada nisu van nas i van naše kontrole.

FOTO TANJUG/ UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA
 

 

Spoznajom naših slabosti i trudom, u saradnji sa blagodaću božijom, s Bogom, možemo biti bolji.

- Ovo je mesto gde će se služiti Sveta Liturgija i gde ćemo imati šansu i izvan oka bilo koga spolja da ogledamo sebe u licu Hristovom, u Njemu kao ogledalu, i da prepoznamo šta to treba da popravimo, kako bismo bili dobri i bolji i sebi i svima drugima - poručio je patrijarh.

FOTO TANJUG/ UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA
 

 

On je naglasio da se moli, kako za one koji rade u ovoj ustanovi, tako i za one koji dolaze da se vaspitaju u njoj.

- Nije važno ko je vaspitač i ko je vaspitavani, nego da i jedni i drugi, svako noseći svoje poslušanje, ali i svoja iskušenja, ljubavlju se trude da zajedno idu napred  - rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije blagoslovio je sve prisutne, i vaspitače i one koji bivaju vaspitavani, kao i sve građane Kruševca, poželevši im da se u radosti okupljaju u tom hramu.

FOTO TANJUG/ UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA
 

 

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je ranije da je u pitanju druga poseta srpskog patrijarha toj ustanovi budući da je poglavar SPC u junu 2021. godine obišao VP Dom. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike