Što ste se smrzavali, smrzavali ste se! Od četvrtka toplije, pa tropska noć i onda superćelijska oluja

18.10.2023

16:53

0

Autor: M. Vu.

U petak će se temperatura popeti iznad 30°C, a očekuje se i vrlo topla noć koja će prethoditi suboti

Što ste se smrzavali, smrzavali ste se! Od četvrtka toplije, pa tropska noć i onda superćelijska oluja
Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

Što smo se smrzavali, smrzavali smo se! Od četvrtka se očekuje značajna promena u situaciji sa strujanjem vazduha i temperaturama u Srbiji. Pored visokih temperatura i tropskih noći, u narednom periodu se očekuje i superćelijska oluja.

- U četvrtak će jugozapadni vetar sa efektom fena podići temperature na 28°C na zapadu Srbije i na teritoriji Beograda. Međutim, u Borskom okrugu, zbog zadržavanja hladne vazdušne mase, očekuju se temperature oko 15°C. - piše Hailz Srbija.

U petak će se temperatura popeti iznad 30°C, a očekuje se i vrlo topla noć koja će prethoditi suboti.

U Beogradu, na jugu Banata, u Podunavlju, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu očekuje se vrhunac visokih noćnih temperatura, pa će tako u ovim predelima ona biti 22-23°C, što su vrednosti koje se veoma retko sreću i tokom najvrelijih letnjih dana.

pritnscreen/RHMZ
 

Čak će i na planinama i u ostalim predelima Srbije biti veoma toplo, uz minimalne temperature od 15 do 20°C, a hladnije će biti samo u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, uz minimalne temperature i ispod 10°C, dok se hladnije u ovim predelima očekuje i tokom dana, pri čemu maksimalna temperatura neće preći 20°C.

U subotu će frontalna zona preći veći deo Srbije, donoseći pljuskove i grmljavinu, sa najvećim padavinama na jugozapadu zemlje.

Nakon prolaska fronta, kasno popodne u Slavoniji, Vojvodini i na jugu Mađarske, mogući su izolovani pljuskovi i grmljavina. Zbog vrlo jakih visinskih vetrova, postoji mogućnost pojave superćelija u Slavoniji i Bačkoj.

Sa snažnim južnim strujanjem sa severa Afrike očekuju se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava kiša.

Od nedelje temperatura u manjem padu, ali i dalje toplo za ovaj period godine.

Da podsetimo, vreme ovih dana je bilo pravo oktobarsko. Najniža temperatura jutros je bila od 0 do 7, najviša od 16 do 20 stepeni Celzijusa.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike