Mesečna prognoza RHMZ: Još jedan period letnjih temperatura, a evo kada će i gde pasti prvi sneg

16.10.2023

12:24

0

Autor: I.K.

Od četvrtka sledi nagli porast temperatura uz pojačanje južnog i jugozapadnog vetra

Mesečna prognoza RHMZ: Još jedan period letnjih temperatura, a evo kada će i gde pasti prvi sneg
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Prvo ovogodišnje zahlađenje je stiglo i, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda hladnije vreme će biti do srede, a onda sledi nagli porast temperature. Ipak, posle toga dolazi prava jesen koja donosi nešto niže temperature i više kiše, a RHMZ prognozira i kada bi i gde mogao da padne i prvi ososezonski sneg.

Danas će u većem delu zemlјe biti vedro uz slablјenje vetra, dok se u utorak i sredu očekuju slabi jutarnji prizemni mrazevi uz minimalne temperature na 2 m od 0 do 6 stepeni. Tokom dana u utorak kiša će padati samo na jugu Srbije, a u sredu uveče i tokom noći ponegde u zapadnoj Srbiji i Vojvodini. Maksimalne temperature u utorak od 13 do 18, a u sredu od 16 do 21 stepen.

Od četvrtka sledi nagli porast temperatura uz pojačanje južnog i jugozapadnog vetra, pa će u petak i subotu biti veoma toplo i vetrovito, a dnevni maksimumi će ponovo dostići i oko 30 stepeni, navodi RHMZ.

A prema mesečnoj prognozi meteorologa RHMZ, prvi sneg bi mogao da padne krajem oktobra, na Kopaoniku, dok bi Zlatibor mogao da se zabeli u novembru. Gradovi širom zemlje, po svemu sudeći neće još neko vreme imati sneg.

U Beogradu sve do polovine novembra ne očekuje se da temperature odu u minus, ali će zato biti kiše.

RHMZ printscreen
mesečna prognoza RHMZ za Beograd

 

Na Zlatiboru se takođe do kraja oktobra i u prvoj polovini novembra očekuje pre kiša, a krajem ovog perioda moguće su i prve pahulje.

RHMZ printscreen
mesečna prognoza RHMZ za Zlatibor

 

Na Kopaoniku se, prema prognozi RHMZ, već krajem oktobra 25. i 26. očekuje prvi sneg, koji se predviđa i za prvu polovinu narednog meseca. Temperatura na ovoj planini bi već s početka narednog meseca otišla u minus.

RHMZ printscreen
mesečna prognoza RHMZ za Kopaonik

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike