Ministarka Vujović preuzela trogodišnje predsedavanje Karpatskom konvencijom

12.10.2023

13:24

0

Ceremonija, održana u Palati Srbija, ozvaničena je primopredajom pastirskog štapa, simbola Karpatske konvencije

Ministarka Vujović preuzela trogodišnje predsedavanje Karpatskom konvencijom
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u ime Srbije je danas, na sedmom zasedanju Konferencije potpisnica Karpatske konvencije (COP7), preuzela trogodišnje predsedavanje Karpatskom konvencijom. 

Ceremonija, održana u Palati Srbija, ozvaničena je primopredajom pastirskog štapa, simbola Karpatske konvencije, koji je zamenik ministra za klimu i životnu sredinu Poljske Adam Giburž-Četvertinski, dosadašnji predsedavajući, uručio ministarki Vujović

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Vujović je rekla da joj je drago što je Beograd domaćin ovog značajnog skupa i to u godini u kojoj se obeležava 20. godišnjica postojanja Karpatske konvencije, kojoj je glavni cilj da se obezbedi održivo korišćenje prirodnih resursa. 

Skup se održava pod pokroviteljstvom Programa ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i Sekretarijata Karpatske konvencije. 

Karpatska konvencija potpisana je 2003. godine i ratifikovana 2006. godine od strane svih sedam strana ugovornica - Srbija, Rumunija, Češka, Poljska, Mađarska, Slovačka i Ukrajina, a uključivanjem u Karpatski planinski region stvaraju se uslovi za intenzivniju saradnju Srbije sa drugim karpatskim državama.

 

Cilj Konvencije usmeren je na vođenje sveobuhvatne politike zaštite i održivog razvoja Karpata radi poboljšanja kvaliteta života, jačanja lokalne privrede, očuvanja prirodne i kulturne baštine. 
Na taj način su prisutne mere predostrožnosti zagađivanja životne sredine, učešća javnosti i angažovanja svih zainteresovanih subjekata na nacionalnom i lokalnom nivou u planiranju i upravljanju zemljišnim i vodnim resursima.

Na Konferenciji su, pored ministarke Vujović, učešće uzeli i stalna koordinatorka UN u Srbiji, Fransoaz Žakob, zamenica izvršnog direktora Ujedinjenih Nacija za program životne sredine (UNEP) Elizabet Maruma Mrema, šef Sekretarijata Karpatske konvencije Harald Egerer, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva i zamenik ministra za klimu i životnu sredinu Poljske Adam Giburž-Četvertinski.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike