Premijerka Brnabić na početku izgradnje deponije "Kalenić": Zaštita i unapređenje životne sredine je jedan od prioriteta Vlade Srbije

10.10.2023

14:03

0

Autor: Ekipa 24sedam

Svih 15 lokalnih samouprava zbrinjavaće otpad na savremen način, čime će se unaprediti kvalitet života građana građana

Premijerka Brnabić na početku izgradnje deponije "Kalenić": Zaštita i unapređenje životne sredine je jedan od prioriteta Vlade Srbije
Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić prisustvuje početku izgradnje regionalne sanitarne deponije ''Kalenić'' u opštini Ub. Događaju prisustvuje i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, predsednik Opštine Ub Darko Glišić, kao i francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar.

- Na ovom projektu radilo se preko dve godine, kako bismo usaglasili sve detalje kompleksnog projekta. Srbija ide prema cirkularnoj ekonomiji. Mi smo, kao jedan od osnovnih prioriteta, postavili - zaštitu i unapređenje životne sredine. Imate tri sektora, to su vazduh, voda i zemlja. Mi smo, Vlada Srbije, uložili 1, 4 milijardi evra u zaštitu i unapređenje kvaliteta vazduha. Kroz Radnu grupu, identifikovali smo 102 prioritetna projekta. Što se tiče vode, imamo definisane projekte od 3,5 milijardi evra. Što se zemlje tiče, imamo do 2030. godine definisane projekte u vrednosti od 1,2 milijardi evra. Ne znam da li je bilo ko, bilo kada uložio sistematski ovoliki novac - kazala je premijerka.

 

 

Ministarka Vujović navela je da je ovo "najveći projekat, ali i najveći izazov".

- Obeležavamo početak radova za najveći regionalni centar za upravljanje otpadom. Hvala svim gradonačelnicima i predsednicima opština. Ovo je projekat koji će generisati 260 hiljada tona otpada, planiran je da se završi za 18 meseci. Ovo nije jedini regionalni centar, ovo je jedan od šest centara. Do kraja godine krećemo sa još dva, Srem-Mačva, kao i Užice - Duboko - rekla je Vujović i dodala da će ovaj centar biti građen po najsavremenijim standardima.

- U svih 15 opština planiramo zatvaranje nesanitarnih deponija kada se ovaj centar završi - poručila je Vujović.

Na toj lokciji biće izgrađena i kompletna prateća infrastruktura koja obuhvata transfer stanice, reciklažne centre, postrojenje za biološki tretman otpada i druge objekte neophodne za rešavanje jednog od najvećih ekoloških problema Srbije - neadekvatnog upravljanja otpadom.

Realizacijom projekta sistemski će biti rešen problem upravljanja otpadom za građane Uba, Valjeva, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljigu, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca i Obrenovca, i za građane Krupnja, Malog Zvornika, Loznice i Ljubovije. Svih 15 lokalnih samouprava zbrinjavaće otpad na savremen način, čime će se unaprediti kvalitet života građana građana koji tu žive.

 

Pjer Košar, francuski ambasador u Srbiji, istakao je da mu je čast što učestvuje u ovom projektu.

- Francuska se obavezuje, da će kroz svoju agenciju, podržati ovakve projekte. Ekološka tranzicija je veoma kompleksna i uključuje brojne sektore. Ovaj sektor, upravljanje otpadom, veoma je bitan. Upravo sam razgovarao sa premijerkom Brnabić o našem projektu vezano za deponiju Vinča. Ova nova infrastruktura je pravi način da unapredimo upravljanje otpadom. Ovaj projekat će unaprediti kvalitet života okolnog stanovništva. Želim da istaknem uspešno prijateljstvo sa Vladom Srbije. Hvala i predstavnicima lokalnih vlasti, za njihove izvrsne doprinose za pokretanje ovog projekta, kapitalnog projekta  - istakao je ambasador.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike