Ispovest Srba koji su izbegli horor u Izraelu: Ovo skoro neće stati, hvala našoj ambasadi (FOTO)

08.10.2023

11:12 >> 11:52

0

"Ni jedni ni drugi nisu kukavice, i mislim da niko neće napustiti ovaj rat."

Ispovest Srba koji su izbegli horor u Izraelu: Ovo skoro neće stati, hvala našoj ambasadi (FOTO)
rat u Izraelu - Copyright AP Photo/Oded Balilty Printscreen Infromer TV

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" danas pre podne sleteo je avion iz Tel Aviva sa srpskim putnicima koji su se zatekli u Izraelu u trenutku kada je počeo napad Hamasa.

Dušan, koji je bio srpski hodočasnik u Izraelu opisao je za "Informer" situaciju u toj zemlji.

- Veliko olakšanje je i nama i našim prijateljima i porodicama. Nadam se da će doći mir kod njih, jer rat nikome nije doneo dobro. Pogotovo toj zemlji, toliko svetinja na jednom mestu, stvarno nisu zaslužili - rekao je Dušan i dodao:

- Za mene je genocid kada strada jedan čovek, a mnogo njih je do sada stradalo. Velika je panika! Drži ih nešto, kada kažete da ste na svetoj zemlji, opet postoji nešto. Strah je postojao, kada znate i osetite detonaciju na par stotina metara od vas.

Na pitanje kakav je njegov utisak povodom okončanja ovog rata, naš sagovornik je istakao da ne misli da će se ovo brzo završiti.

- Ni jedni ni drugi nisu kukavice, i mislim da niko neće napustiti ovaj rat. Mislim da ovo skoro neće stati, ali se nadam da uskoro hoće. Zbog svih, i njih i nas koji hoćemo da putujemo u tu zemlju - rekoa je Dušan.

 

Hadži Jovan Petrović je istakao je da je ambasada Srbije u Izraelu odradila izvrstan posao po pitanju evakuacije naših građana, kao da je organizacija njihovog izbavljanja bila odlična.

- Nažalost, kao što je svima poznato, tamo ima velikih sukoba. Naša grupa nije bila u epicentru dešavanja, i po planu je evakuisana. Prilikom našeg dolaska na aerodrom u Izraelu, brzo i efikasno smo sve prošli jer su tamo odlično organizovali evakuaciju - rekao je Petrović i dodao:

Mi smo juče bili u Jerusalimu kada je krenula vazdušna opasnost, naša grupa je bila u kontaktu sa ambasadom, koja je vrlo profesionalno odradila posao. Izašli su nam u susret, i uvek je bila tu za nas! 55 ljudi je stiglo sa mnom, ali ne znam koliko tačno naših državljana je ostalo zarobljeno u Izraelu.

AP Photo/Yousef Masoud
 

Podsetimo, iz Pojasa Gaze lansirani su u subotu ujutru projektili usmereni prema južnom i centralnom Izraelu. Ovo je doveo do aktiviranja sirena za vazdušnu opasnost u mnogim gradovima i mestima u Izraelu. Izraelska vojska je odmah odgovorila na ovu pretnju i izvestila da su izvršili vazdušne udare na Pojas Gaze. Udari su usledili samo dva sata nakon što je teroristička organizacija Hamas iz Pojasa Gaze izvela iznenadni raketni napad na Izrael.

Najmanje 300 osoba je poginulo i oko 1.800 je ranjeno  prenose izraelski mediji. Sa druge strane, u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze, stradalo je 256 Palestinaca, dok je povređeno 1.788 njih. 

Najnovije vesti iz Izraela pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Apelujemo na sve naše građane u Izraelu da se obrate za pomoć našoj ambasadi u ovoj zemlji na broj telefona +972 3-6045535.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike