Konzul Aleksandar Nikolić o našim državljanima u Izraelu: Na vezi smo sa njima, ima hodočasnih grupa iz Srbije!

07.10.2023

11:29

0

Autor: J. J.

Nikolić je rekao da svi naši državljani koji su u Izraelu prate sva uputstva kako da se ponašaju u ovakvoj situaciji

Konzul Aleksandar Nikolić o našim državljanima u Izraelu: Na vezi smo sa njima, ima hodočasnih grupa iz Srbije!
Konzul Aleksandar Nikolić - Copyright Printscreen/TV Happy

Najmanje 22 osobe ubijene su od početka jutrošnjeg masovnog napada palestinske militantne organizacije Hamas na Izrael. Odgovornost za napad preuzela je Palestinska militantna grupa Hamas.

Nakon jutrošnjih napada, oglasio se konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je kazao da je na vezi sa našim državljanima koji su u Izraelu i da svi prate uputstva kako da se ponašaju u ovakvoj situaciji.

- Jutors oko pola 7 po lokalnom vremenu potpuno neočekivano otpočeo je kombinovani napad iz vazduha i sa kopna na suverenu teritoriju Izraela iz susednog Pojasa Gaze. Evidentirano je 21 žarište na jugu Izraela, od čega je sedam još uvek aktivno. Tu se vode borbe, uglavnom duž zelene linije razdvajanja između pojasa Gaze i suverene teritorije Izraela. Ispaljeno je 2.200 raketa. Hamas tvrdi da je oteo 35 Izraelaca. Jedna osoba je poginula. Više osoba je povređeno. Ovi podaci se prikupljaju sa terena i ažuriraju svakog momenta. Ima direktnih pogodaka u stambene objekte, a poseban apel našim državljanima je da prate i slede uputstva kako bi izbegli bilo kakvu neposrednu opasnost po sebe - kaže Nikolić za Happy televiziju.

AP Photo/Tsafrir Abayov
 

Dodao je da su neke hodočasne grupe još juče napustile Izrael, a da su neke tek nedavno stigle.

- Naših državljana ima u Berševi za koji sam lično zadužen, potom u Aškelonu duž te zelene linije razdvajanja. U Berševi ima naših doktoranata i post doktoranata. Sa svima njima smo u direktnoj vezi. Oni su dobro ali su izrazili veliku zabrinutost. Imamo nekoliko hodočasnih grupa, neke su Izrael napustile juče, a neke su tek došle. Ovde se među našim hodočasnicima nalaze državljani Republike Srbije i rezidenti iz Švajcarske i Austrije. Ovde se nalaze njihova preosveštenstva episkop niški gospodin Arsenije, episkop timočki gospodin Ilarion. Oni primaju uputstva od nas i ono što je najvažnije jeste potpuna disciplina, mirno ne panično delovanje dok se stvari ovde ne razjasne a to može da potraje još neko vreme - zaključio je Nikolić.

Izrael proglasio ratno stanje

Izrael je proglasio ratno stanje kao odgovor na napade koji su se dogodili jutros.

- Izvestan broj terorista se infiltrirao na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze - navodi se u saopštenju vojske, dodajući da je stanovnicima u oblasti oko Pojasa Gaze rečeno da ostanu u svojim domovima.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

Izraelske odbrambene snage braniće izraelske civile, a teroristička organizacija Hamas će platiti visoku cenu za svoje akcije, navodi se u saopštenju koje prenosi "Gardijan".

Sirene u Jerusalimu, odjekuju detonacije

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su u Jerusalimu, a navodno širom grada odjekuju i detonacije. Veruje se da je u pitanju PVO.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike