Počinje nova akademska godina: Ministarka se obraća brucošima, evo kakva ih nova pravila očekuju na fakultetima

02.10.2023

07:56

0

Autor: I.K.

U Srbiji buduće diplomce školuje devet državnih univerziteta i 21 državna akademija i visoka škola strukovnih studija

Počinje nova akademska godina: Ministarka se obraća brucošima, evo kakva ih nova pravila očekuju na fakultetima
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović obratiće se danas od 10 časova brucošima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, povodom početka nove akademske godine. Pojedini fakulteti, kao što je Ekonomski, organizovali su protekle nedelje svečani prijem za brucoše, a od danas počinje nova akademska godina.

Prilikom nedavnog obraćanja novoprimljenim stanarima studentskog doma Karaburma, ministarka je studentima poručila da počinje nova etapa njihovih života i san da se dođe do profesionalnih ciljeva.

U Srbiji buduće diplomce školuje devet državnih univerziteta i 21 državna akademija i visoka škola strukovnih studija, kao i privatne visokoškolske ustanove, akreditovane od Nacionalnog akreditacionog tela.

Brucošima će, tako, sada semestar zameniti polugodište, predavanja profesora će zameniti časove, vežbe će biti umesto dosadašnje prakse, naučiće razliku između saradnika u nastavi, asistenta, docenta i profesora jer svako od njih može da učestvuje u predavanjima, ali je njihov status i uloga drugačija.

Dobiće menzu gde mogu uz studentsku karticu da se hrane po povoljnim cenama, al i i brucošijadu - žurku na početku oktobra, kako bi se u opuštenoj atmosferi upoznali i družili.

Za razliku od ispitivanja u školi nekoliko puta tokom polugodišta, studenti ispite polažu u ispitnim rokovima, a pred ispit nekada je potrebno proći - kolokvijum. Umesto u knjižicu, ocene će im biti upisivane u indeks, a da bi se pojavili pred profesorom, potrebno je i da prijave ispit, jer njihovo znanje neće biti stavljeno na proveru dok oni prijavom ispita zapravo ne pokažu interesovanje. 

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

Nedavno usvojene izmene Zakona o visokom obrazovanju produžile su, inače, rok "starim" studentima za završetak fakulteta, pa tako oni koju su upisani na osnovne studije do 10. septembra 2005. godine mogu završiti te studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najkasnije do kraja školske 2025/2026. godine, a studenti upisani na integrisane studije iz polja medicinskih nauka, do kraja školske 2026/2027. godine. Studenti upisani na magistarske studije do 10. septembra 2005. godine mogu završiti te studije po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najkasnije do kraja školske 2025/2026. godine. 

Takođe, kandidati koji su prijavili doktorsku disertaciju do 10. septembra 2005. godine, odnosno studenti koji su upisali doktorske studije po propisima koji su važili do tog datuma, mogu da steknu naučni naziv doktora nauka, odnosno da završe doktorske studije po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najkasnije do kraja školske 2025/2026. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike