Devet decenija se čekalo na ovaj trenutak: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornom hramu u Mostaru

24.09.2023

14:37

0

Saborni hram u Mostaru sagrađen je 1873, a do temelja je porušen 1992. godine. Njegova obnova započeta je 2010. godine i još traje

Devet decenija se čekalo na ovaj trenutak: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornom hramu u Mostaru
Copyright Tanjug/FOTO SRNA/SANJA BJELICA

Patrijarh Porfirije danas je predvodio liturgiju u Sabornom hramu u Mostaru povodom obeležavanja sto pedeset godina od osvećenja Saborne crkve u tom gradu.

- Nema većeg blagoslova nego kada se zidaju svetinje, a naročito kada se porušene svetinje obnavlјaju. Blagosloveni smo stoga jer imamo obnovlјenu svetinju, a obnovlјena svetinja jeste mogućnost i početak i našeg obnavlјanja - obnavlјanja u sebi, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno - rekao je patrijarh Porfirije u besedi.

Mostar je nakon devet decenija dočekao patrijarha srpskog, koji je u Sabornom hramu Svete Trojice, zajedno sa arhijerejima, služio Svetu liturgiju.

Kako navodi RTRS, to je veliko ohrabrenje za mostarske pravoslavne Srbe, koji su priveli kraju obnovu u ratu porušenog Sabornog hrama.

Saborni hram u Mostaru sagrađen je 1873, a do temelja je porušen 1992. godine. Njegova obnova započeta je 2010. godine i još traje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike