Telekom donira 10 pametnih tabli školama na Kosovu i Metohiji: Novi način za sticanje znanja i digitalno opismenjavanje

12.09.2023

12:07

0

Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Telekom imao tu čast da donira deset tabli osnovnim školama na KiM

Telekom donira 10 pametnih tabli školama na Kosovu i Metohiji: Novi način za sticanje znanja i digitalno opismenjavanje
Telekom - Copyright Telekom Srbija

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, sa saradnicima iz MTS DOO i predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uručio je osnovcima koji pohađaju OŠ "Leposavić" pametnu tablu, sportsku opremu i šahovske table.

Lučić je kazao da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Telekom imao tu čast da donira deset tabli osnovnim školama na Kosovu.

"Ukupan broj tabli koji će u septembru donirati školama u čitavoj Srbiji je 180, a eto na Kosovu i Metohiji 10 škola i imaću tu čast ovih dana da obiđem tih 10 škola i popričam sa pametnom decom i dobrim ljudima na KiM. Moram da kažem da ova tabla pomaže. Ona je jedna vrsta interakcije i nekog novog načina sticanja znanja, a istovremeno način kako se još bolje digitalno opismeniti, već kao mali ući faktički u nešto što će biti njihova budućnost, a to je na digitalni način, digitalnom interakcijom da steknu nova znanja", rekao je Lučić za Euronews Srbija.
Osim toga, kako kaže, sportski kanal Arena kao deo Telekoma odlučio je da donira i sportsku opremu.

"Telekom Srbije je ovde kroz MTS DOO našu ćerku firmu i najveća srpska kompanija. Mi imamo preko 250 zaposlenih, imamo u planu da se širimo i da pomažemo mladim ljudima da što pre steknu digitalna znanja i potpuno je sigurno da će neko od njih kad završi školu početi kod nas da radi, jer mi ćemo se širiti i biti sve jači i na Kosovu i Metohiji i trebaće nam novi radnici", kazao je Lučić.

Učenicima je čestitao prvo na početku školske godine i poželeo im da koriste što više tablu i steknu nova znanja.

Telekom Srbija
 

 

"Mi ćemo biti tu da kontinuirano pomažemo. Uvek ćemo ovde biti prisutni i razvijaćemo našu kompaniju", kazao je Lučić.

Direktor Osnovne škole "Leposavić" Silvana Magovčević uručila je zahvalnice tim povodom.

"Za nas ova donacija je veoma značajna, ona će doprineti poboljšanju kvaliteta našeg nastavnog procesa i učiniti dalji rad sa učenicima veoma zanimljiv i uspešan", kazala je Magovčević.
Prema njenim rečima, vrlo je teško raditi u tim uslovima.

"Dugo već taj proces traje i svima nama za dolazak dece jeste veoma teško, аli uprkos svemu tome mi odolevamo pritiscima i naša deca uspevaju da rade u normalnim uslovima. Teško jeste i nadamo se da će se ova situacija rešiti u skorije vreme i da će naši uslovi biti mnogo bolji za rad", dodala je Magovčević.

Kako je rekla, ta škola je jedna od većih na prostoru Kosova, a ove školske godine nastavu pohađa 611 učenika.
"Ono čime mogu da se pohvalim su rezultati koje naša škola postiže na svim nivoima takmičenja. Napomenula sam da je naša škola prošle godine dobitnik prve nagrade na Republičkom takmičenju u futsalu, takođe i iz tehnike i tehnologije. Naši učenici su osvojili treću nagradu na takmičenju 'Misliša' iz matematike. Učenik drugog razreda iz matematike osvojio je drugu nagradu, a imamo i velika priznanja na međuokružnim i okružnim takmičenjima kao i na takmičenjima na opštinskom nivou", dodala je Magovčević.

Svetlana Miladinov, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ukazala je da veliku zahvalnost duguju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je održao obećanje da 1. septembra i deca na prostoru Kosova dobiju interaktivne pametne table.

Zahvalila je kompaniji Telekom kao društveno odgovornom preduzeću koji je deo svega toga.

"Cilj ove donacije je unapređenje znanja veština u oblasti digitalnih tehnologija, ali naravno ne samo to nego ovakav način rada u mnogome omogućava da se metodika izvođenja nastave u školama izvodi na mnogo višem nivou. Interaktivne table ili pametne table kako ih predsednik zove su velika pomoć u nastavi i omogućavaju pre svega jednu integraciju sa internetom, mogućnost komunikacije dece sa drugim školama koje poseduju ove table, a naravno omogućava i deci da im čas bude mnogo interesantniji, a naravno nastava da bude na mnogo višem nivou", kazala je Miladinov.

Kako je dodala, Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da radi na tome da se ne samo obrazovni sistem i ulaganje na školstvo podigne na mnogo viši nivo i da se ulažu materijalna finansijska sredstva, već će pomoći i u radu nastavnika i olakšati njima rad sa našom decom.
"Samim tim i ova tabla koja je ovde neće samo pomoći našoj deci nego će pomoći i nastavnicima da im čas odnosno izvođenje nastave u mnogome bude bolje", kazala je Miladinov.

"Dve nedelje bitke za opstanak MTS-a na KiM"

Direktor Telekoma Srbija još jednom je potvrdio da je uložena žalba na odluku Agencije za registraciju privrednih subjekata Kosova koja je početkom avgusta naložila brisanje iz evidencije firmu MTS DOO, "ćerku" Telekoma Srbikje, i to zbog toga što u pasošu jednog od članova menadžmenta navodno piše "mesto rođenja Kosovska Mitrovica, Republika Srbija".

Lučić kaže da predstoje dve nedelje bitke za opstanak MTS-a na Kosovu i Metohiji.

"Potpuno sam uveren da ćemo mi ostati kao kompanija, jer je to bio jedan pokušaj na jedan apsurdan način, bespravan način da se naša kompanija ovde ugasi. I jedini ispravan izlaz iz ove situacije jeste da ta Agencija koja je donela to rešenje prihvati našu žalbu i da faktički shvati da su napravili grešku i da ukine to rešenje, da mi nastavimo da radimo. Ovde nije samo slučaj kršenja Briselskog sporazuma od strane prištinske administracije nego što je dodatni apsurd oni krše zakone koji su oni doneli", kaže on i nastavlja:

"Mislim da je i međunarodna zajednica na ispitu, jer ako neko želi da na taj način ugasi srpsku kompaniju kršeći ne samo sporazume nego i sopstvene zakone kako se onda tome nekome može uopšte verovati na bilo kojim sastancima da će se uopšte držati nekih članova bilo kakvih sporazuma"

Stoga je Lučić ubeđen da će prištinska administracija na kraju shvatiti ozbiljnost tog postupka i prihvatiti žalbu jer bi, u suprotnom, to bila jedna vrsta "ozbiljne eskalacije bespravnog gašenja kompanije".

"Trideset hiljada domaćinstava koriste internet, mobilnu i televiziju od nas i vrlo teško bi bilo, ne samo da bi se isekla komunikacija nego bi mogućnost gledanja srpskih kanala bila sprečena. Poprilično bi to uznemirilo srpsku zajednicu. Tako i sa stanovništa te eskalacije i sa potpunog nezakonitog načina kako su oni bili osmislili da nas ugase. I zbog toga što stvarno imamo poverenja u međunarodnu zajednicu koja je na pravi način reagovala u našem slučaju i stala, moram otvoreno da kažem, na našu stranu, ja sam stvarno optimista", zaključuje generalni direktor Telekom Srbija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike