Vazduhoplovi Vojske Srbije na aeromitingu u Skoplju: Prvo učešće aviona MiG-29 na međunarodnom događaju

17.09.2023

08:11

0

Aeromiting je juče organizovao aeroklub „Skoplje“ povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja kluba i 100 godina postojanja avijacije u toj zemlji

Vazduhoplovi Vojske Srbije na aeromitingu u Skoplju: Prvo učešće aviona MiG-29 na međunarodnom događaju
Vazduhopčlovi Vojske Srbije - Copyright OTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije učestvovali su na aeromitingu na aerodromu „Stenkovec“ kod Skoplja u Severnoj Makedoniji.

Aeromiting je juče organizovao aeroklub „Skoplje“ povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja kluba i 100 godina postojanja avijacije u toj zemlji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vođa delegacije naših vazduhoplovaca načelnik štaba Komande RV i PVO brigadni general Gordan Pavlović istakao je da su ovakve manifestacije sjajna prilika da se naši piloti, tehničari i tehnika predstave na jednom međunarodnom događaju koji okuplja ljubitelje letenja i da razmene postojeća, ali i da steknu neka nova iskustva.

OTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE
 

- Za nas je značajno što smo na ovom aeromitingu, jer učestvovanje na ovakvim manifestacijama je značajno za promovisanje našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i za prikaz naše osposobljenosti - rekao je general Pavlović.

U dinamičkom delu prikaza učestvovala su dva višenamenska borbena aviona MiG-29 i školski avion „Lasta“ RV i PVO Vojske Srbije, a posetioci su imali priliku i da vide višenamenski helikopter „H-145M“.

Migovi Vojske Srbije, koji su doleteli sa vojnog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, predstavili su se delom manevara u horizontalnoj, kosoj i vertikalnoj ravni u sastavu para na maksimalnim i forsažnim režimima, što je publika pozdravila aplauzom, ističe se u saopštenju.

OTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE
 

Ovo je ujedno bilo i prvo učešće aviona MiG-29 Vojske Srbije na jednom međunarodnom događaju ovog tipa.

Posada „Laste“ prikazala je deo manevarskih mogućnosti ovog školskog aviona koji predstavlja važnu kariku u obuci kadeta Vojne akademije, budućih pilota.

Na aeromitingu u Skoplju, u dinamičkom delu, učestvovalo je oko 30 vazduhoplova različite namene, dok je više od 40 letelica bilo prikazano u statičkom delu programa, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike