Patrijarh Porfirije: Jedinstvo Srba ne ograničava se na geografske međe

15.09.2023

19:57

0

Patrijarh Porfirije je podsetio na Čegar i Ćele-kulu i rekao da oni svedoče da srpski narod ovoga kraja nepogrešivo razume šta je to jedinstvo

Patrijarh Porfirije: Jedinstvo Srba ne ograničava se na geografske međe
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Patrijarh Porfirije rekao je da se raduje što je ponovo ovde u Nišu, među žiteljima carskog grada, grada mučenika.

"Radujem što sam ponovo sa vama ovde u Nišu, drage Nišlije, žitelji carskog Konstantinovog grada, grada koji je stamen i kamen crkve Božije u našem narodu. Ovde je svetlost Hristovog učenja zasjala utvrđena vernošću, junaštvom", rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je podsetio na Čegar i Ćele-kulu i rekao da oni svedoče da srpski narod ovoga kraja nepogrešivo razume šta je to jedinstvo i šta je to sloboda.

"Posebno mi je drago što zajedno sa vama upućujem čestitku celom našem narodu gde god se nalazio. Jer po reči pesnika "i svuda gde je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište". Zato odavde čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", istakao je patrijarh.

Tanjug/Radule Perišić
 

Dižemo našu trobojnicu za spas našeg, ali i svih naroda, poručio je patrijarh Porfirije u Nišu.

Istakao je da se jedinstvo Srba ne ograničava na geografske međe.

Naše jedinstvo mora biti u znaku Hrista, krsta, poručio je patrijarh.

"I kad nije bilo srpske države bilo jejedinstvo našeg naroda, ali hvala Bogu danas ima Republike Srbije i ima Republike Srpske", rekao je patrijarh i podsetio da smo i danas rasejani širom sveta, a da je Crkva čuvarka tog jedinstva.

Kako je rekao, zar i danas nije slična sitaucija kada nas ima ne samo u vekovnim zavičajima širom Balkana nego kada smo narod rasejan širom sveta.

"Zar i danas nije upravo sveta vera pravoslavna i crkva u našem narodu roditelja i čuvarka i tog neotuđivaog jedinstva, podržana jedinstvom nas u državi Srbji i u Republici Srpskoj", poručio je Porfirije.

Naglasio je da svako jedinstvo nije od boga blagosloveno, nije svako jedinstvo nama na korist, ako se ujedinjujemo da bismo bili isključivi, već samo jedinstvo u doboru u vrlini u ljubavi.

Bonus video:

TANJUG

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike