Patrijarhu srpskom Porfiriju dodeljena plaketa mira u Nišu: Ako je nemir u centru našega postojanja, onda on zapljuskuje sve

15.11.2022

18:05

0

Autor: M. K.

Patriijah Porfirije je rekao da crkva ima dužnost da gradi mir i da pravoslavna vera ne može bez njega

Patrijarhu srpskom Porfiriju dodeljena plaketa mira u Nišu: Ako je nemir u centru našega postojanja, onda on zapljuskuje sve
Copyright 24sedam/M. K.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije je primio nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“ za izvanredne rezultate na polju humanitarnog rada i za povezivanje naroda, posebno za inspirisanje i motivisanje mladih ljudi.

- Ovu nagradu ne doživljavam kao priznanje, već kao podstrek da kao neko ko stoji na mestu na kojem je stajao Sveti Sava - rekao je patrijarh. -  Treba da se uloži sve da bi se obezbedio uslov bez kojeg se ne može ostvariti ništa od ovoga što smo čuli, a vezano je za živote nagrađenih i ništa od onih što smo čuli da jesu ideali mladih. A to je mir. Ako je nemir u centru našega postojanja, onda se on zasigurno, bez obzira na napore, talente i znanja, uloženi trud, širi kao koncentrični krug i zapljuskuje sve. Možda ne uvek sprečava ono što može biti plod talenta, rada i čestitosti, onda u najmanju ruku te rezultate i te plodove umanjuje.

Patriijah Porfirije je rekao da crkva ima dužnost da gradi mir i da pravoslavna vera ne može bez njega.

24sedam/M. K.
 

- Osnovni zadatak crkve, sveštenika, episkopa, nije samo da propoveda mir, nego da čitavim svojim bićem živi mir, svedoči mir i širi mir oko sebe. Mi znamo da mir nije pre svega spoljašnja kategorija, nije samo odsustvo sukoba među ljudima, nego je mir pre svega unutrašnja, duhovna kategorija i ako nemamo duhovni mir, koji je rezultat kvaliteta našega odnosa sa Bogom, nemoguće je onda graditi mir oko sebe. Zato u izgrađivanju mira, ali i u izgrađivanju zajednice ljudi, nemoguće je bez duhovnih vrednosti i bez duhovnog mira, u  našem iskustvu i u našem svetosavskom predanju, nemoguće je bez pravoslavne vere - kazao je patrijarh srpski Porfirije.

- Ovogodišnjom dodelom nagrada šaljemo značajnu poruka o važnosti svetosavlja u Srbiji, očuvanja vrednosti koje se u doba inflacije, pandemije, recesije zaboravljaju - rekao je osnivač nagrade Jovan Milić.

- Ovde sam da u ime Grada podržim organizaciju Jovana Milića koja traje već 11 godina, ideju o ovoj nagradi koja traje već četiri godine i da podržimo svih 14 laureata koji dolaze iz cele Srbije i iz oblasti koje su veoma važne za budućnost Srbije, iz oblasti obrazovanja, nauke, umetnosti i obrazovanja. Ona je posvećena i putu svetosavlja, tako da podržavamo i to što se uključila i crkva, jer je u današnje vreme, kada je veoma važno mladima pokazati put, nema boljeg načina to učiniti nego da dođe do koordinacije nevladinog sektora i vladinog, ali i crkve - rekla je gradska većnica zadužena za obrazovanje Marija Ranđelović.

Ostali dobitnicii

Specijalna priznanja otišla su u ruke Mladena Mitrovića i Sandre Veljković, mladih doktoranata i Kristine Vasić iz Paraćina, koja je ujedno i najmlađi laureat. Medalju humanosti ove godine dobila je dr Maja Mijajlović iz Kuršumlije, a Plaketu mira pored njegove svetosti i legendarni košarkaš Stefan Jović i učenici i profesori srednje i osnovne škole „Kreativno pero“ iz Beograda.

24sedam/M. K.
 

„Ovo priznanje je za mene veoma značajno i predstavlja podsticaj da nastavim da se bavim ovim poslom sa istim žarom kao i do sada“, rekla je Verica Kostić, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama.

Podsetimo, Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ uz podršku porodice Milić i ITKonekt-a, već četvrtu godinu za redom organizuje dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“. Nagrada je osnovana sa željom da se u društvu promovišu najbolji među najboljima, mladi ljudi koji mogu motivisati i inspirisati druge mlade ljude da budu proaktivniji.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike