Ako se pojavi "nova korona" ovaj put odmah ćemo je otkriti! Srbija dobija skupocenu opremu za brzo otkrivanje opasnih zaraza

06.09.2023

20:10

0

Autor: R.M.

Referentne laboratorije dobiće opremu vrednu tri miliona evra koja će biti korišćena za rano otkrivanje opasnih virusa i bolesti

Ako se pojavi "nova korona" ovaj put odmah ćemo je otkriti! Srbija dobija skupocenu opremu za brzo otkrivanje opasnih zaraza
laboratorija - Copyright Profimedia

Referentne laboratorije u Srbiji uskoro bi trebalo da budu modernizovane i dovedene do tog nivoa da neka nova globalna zaraza, poput korone, bude najbrže moguće registrovana ako se pojavi u našoj zemlji. 

Ali to nije jedini benefit koji će naša zemlja dobiti u okviru tvining projekta "Jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora za nadzor nad zaraznim bolestima u Srbiji".

Ovaj projekat Ministarstva zdravlјa zajednički se sprovodi sa finskim Institutom za zdravlјe i socijalnu zaštitu i Institutom za javno zdravlјe Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Na svečanom otvaranju Tvining projekta, državni sektetar Ministarstva zdravlja Vesna Turkulov istakla je da će projekat biti implementiran u naredne dve godine a biće nabavljena oprema za nadzor nad zaraznim bolestima i vanrednim situacijama u Srbiji kroz koji će se iz sredstava EU nabaviti mikrobiološka oprema, savremeni računari, kao i softver koji će doprineti usaglašavanju sistema sa standardima EU, ali takođe olakšati svakodnevni rad mikrobiologa.

Ulaganje od 4 miliona evra

Tako bi u ovaj projekat EU trebalo da uloži milion evra i tri miliona za laboratorijsku opremu.

- Ovaj projekat će unaprediti referentne laboratorije koje su vrlo značajne u procesu ranog otkrivanja zaraznih bolesti koje se svakodnevno menjaju - izjavila je za 24sedam dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije (IZJZS) "Dr Milan Jovanović Batut" i vođa projekta u našoj zemlji.

Ona kaže da će ovaj projekat unaprediti dijagnostičke kapacitete Srbije ali i znanja naših biologa i makrobiologa.

24sedam/Katarina Mihajlović
Dr Verica Jovanović

- Svaki od zavoda i instituta imaće neku ulogu u procesu nadzora nad zaraznim bolestima, a naše referentne laboratorije će moći na vreme da primene savremene metode nadzora. Otkako je kovid otpočeo, mi svakog dana slušamo o nekim novim varijantama virusa. Zato što je kovid-19 živ organizam koji se menja iz dana u dan, a njegove modifikacije iz meseca u mesec. A da bismo bili deo sveta koji bi u svakom trenutku izveštavao o tome šta se nalazi u zajednici na teritoriji Srbije mi treba da imamo ovakav sistem koji će se sada unaprediti za sve metode. I da od onog momenta kada se utvrdi postojanje varijante koja je opasna po masovno širenje i zdravlje stanovnika, da se istovremeno ustanove automatski i momentalno uključe! - rekla je ona i dodala da zapravo to znači da ako se pojavi neka "nova korona" da ćemo biti spremniji i brže ćemo je registrovati.

Dr Jovanović je objasnila da će biti i ulaganja u nekoliko instituta na teritoriji Srbije iz sredstava EU. 

- Pre svega u IZJZS u građevinskom smislu. Istovremeno će jedan deo laboratorija biti opremljen opremom za ostvarivanje refentnosti. Pored opreme biće urađena i rekontrukcija instituta u Kragujevcu i Nišu - rekla je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike