Topli dani i sveže noći, ali leto se neće predati tako lako! Srbija je pod uticajem ciklona iz Grčke, evo šta nam donosi

05.09.2023

18:40

0

Nakon hladnog letnjeg vikenda, Srbiju je zahvatilo zahlađenje koje je početkom ove sedmice donelo osetno svežije vreme

Topli dani i sveže noći, ali leto se neće predati tako lako! Srbija je pod uticajem ciklona iz Grčke, evo šta nam donosi
Copyright Profimedia/Tanjug/Anastasia Karekla/Eurokinissi via AP

Nakon hladnog letnjeg vikenda, Srbiju je zahvatilo zahlađenje koje je početkom ove sedmice donelo osetno svežije vreme. Na severu zemlje, vreme je suvo, dok su južni i centralni delovi Srbije pregrmeli padavine. Srećom, dobra vest je da nam sledi stabilizacija vremena.

Nad Grčkom i jugom Balkana trenutno se nalazi veoma snažan ciklon koji donosi vremenske uslove slične uraganu. Srbija je pod uticajem ovog ciklona, ali pretežno oseća snažno severoistočno strujanje koje donosi nešto svežiju vazdušnu masu.

Srećom, snažni oblačni sistemi, padavine i olujni vetrovi koji prate ovaj ciklon neće dosegnuti Srbiju.

- Stabilna vazdušna masa je stigla u Srbiju i takvo vreće će potrajati narednih 10 dana. Topli dani i sveže noći, uz drastično nižu vlažnost vazduha, kakvu nismo imali mesecima. Šanse za padavine skoro da ne postoje u narednom periodu. Sutra ne može biti isključena slaba kiša, ali sa količinom ispod 1l/m2. - piše hailz_srbija.

Istovremeno, nad zapadnom Evropom prostire se veoma snažan termički visinski greben, što donosi vedro i pravo letnje vreme u tim regionima.

 

 

Danas možemo očekivati više sunca u Srbiji. Na severu zemlje očekuje se potpuno sunčano vreme, dok će u ostalim predelima biti promenljivo oblačno. Južni i istočni delovi zemlje mogu doživeti lokalne kiše i pljuskove praćene grmljavinom.

Vreme narednih dana

Sreda donosi vedro jutro širom zemlje, s maglom u dolinama i kotlinama. Tokom dana, očekuje se sunčano i toplije vreme. Jedino će na jugu i jugozapadu zemlje biti promenljivo oblačno, ali suvo. Vetar će uglavnom biti slab do umeren jugoistočni, dok će na jugu Srbije i na planinama duvati jak vetar. Jutarnje temperature će se kretati od 12 do 16 stepeni, dok će maksimalne dnevne temperature biti u rasponu od 26 do 30 stepeni.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

U Beogradu takođe očekujemo sunčano i toplije vreme u sredu. Duvaće slab do umeren severoistočni vetar. Jutarnja temperatura će iznositi oko 16 stepeni, dok će maksimalna dnevna temperatura biti oko 28 stepeni.

Prognoza za ostatak sedmice u Srbiji najavljuje nastavak sunčanog i toplog vremena, uz sveža jutra, ponegde i s maglom. Maksimalne temperature biće uglavnom između 26 i 30 stepeni.

Leto se ne predaje

Sledeće sedmice očekuje se jačanje termičkog grebena sa jugozapada, što će rezultirati nastavkom sunčanog i stabilnog vremena u Srbiji. Ipak, treba se pripremiti na visoke temperature jer će sve toplija vazdušna masa sa Mediterana doneti veoma toplo vreme.

Maksimalne temperature tokom većeg dela Srbije kretaće se u rasponu od 30 do 34-35 stepeni, s najvišim vrednostima u većini predela od 31 do 33 stepeni.

Očekuje se da stabilno i pravo letnje vreme potraje najmanje do oko 18. septembra.

Bonus video:

Rina

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike