"Ne postoji strah od letenja, samo ljubav i poštovanje prema nebu": 24sedam na Državnom takmičenju u ultralakom letenju u Ćupriji (VIDEO)

02.09.2023

20:10

0

Prema rečima predsednika i osnivača aerokluba "Ćuprija", Gorana Stojkovića, danas je održana 5. po redu manifestacija, koja je osmišljena kao druženje vazduhoplovaca i prikaz najmodernijih letelica

"Ne postoji strah od letenja, samo ljubav i poštovanje prema nebu": 24sedam na Državnom takmičenju u ultralakom letenju u Ćupriji (VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Početak septembra kao i prethodnih godina obeležili su manifestacija Open Fly In 2023 i Državno prvenstvo u ultralakom letenju, a čitav događaj prošao je kao kombinacija okupljanja vazduhoplovaca i izložba raznovrsnih letelica na ćuprijskom aerodromu. 

Na ovom takmičenju predstavljeno je više od 30 letelica iz cele Srbije, sa dinamičnom postavkom, a osim ultralakih letelica na ćuprijskom aerodromu bili su izloženi i helikopteri RViPVO i MUP Srbije. 

Prema rečima predsednika i osnivača aerokluba "Ćuprija", Gorana Stojkovića, danas je održana 5. po redu manifestacija, koja je osmišljena kao druženje vazduhoplovaca i prikaz najmodernijih letelica sa kojima raspolože srpska, pre svega, ultralaka asocijacija. 

- U popodnevnom terminu održano je Državno prvenstvo u ultralakom letenju, gde smo u zadacima navigacije došli do državnog prvaka u Srbiji. Naš klub postoji od 2012. godine, a na ovom prostoru smo od 2018. U svom sastavu imamo šest letelica, takmičimo se aktivno, i trudimo se da pre svega širem građanstvu prenesemo širu vazduhokulturu, da ih upoznamo sa letelicama i da im pokažemo da to nije nešto nedostižno za prosečnog čoveka - objasnio je Stojković za 24sedam

"Ne postoji strah od letenja, samo ljubav i poštovanje prema nebu"

Na današnjem takmičenju najviše se izdvojila Tara Raić Blanuša (21), koja je došla sa sportskog aerodroma "13. maj", a koji se nalazi u Zemun Polju.  

- Prošle godine sam dobila dozvolu za letenje, a aktivno letim malo jače od godinu dana. Najviše pamtim svoj prvi let, odnosno laširanje jer je ono veoma specifično i za svakog pilota definitivno najbitnije. Takođe, omiljeni let mi je verovatno prva ruta i ono je baš bilo na ćuprijskom aerodromu - kaže ona za 24sedam

Tara kaže da nikada nije imala strah od letenja, već apsolutnu ljubav i poštovanje prema nebu. 

- Još uvek nisam letela van zemlje, trenutno istražujem Srbiju. Zasad mi se najviše dopada severni deo, Novi Sad je bio prelep za prelet - navela je naša sagovornica i dodala da kod letenja najviše voli slobodu. 

Raić Blanuša ističe da je imala izuzetnu privilegiju da na aerodromu "13. maj" nema nikakvih predrasuda prema njoj, jer je žensko. 

- Svi su me prihvatili oberučke i učinili da se osećam sigurno. Mada, ljudi sa strane, koji se toliko i ne razumeju u vazduhoplovstvo, imali su neke predrasude, ali kako vreme prolazi sve ih je manje - zaključila je ona. 

Sportsko letenje kao hobi

Osim nje, na današnjem takmičenju upoznali smo i pilota i Boška Todorovića, koji se letenjem bavi više od 30 godina. 

Na pitanje kakva je trenutna situacija u sportskom vazduhoplovstvu, on je za 24sedam istakao da na današnjem takmičenju ima dosta letelica i pilota što je pokazatelj da je situacija u zemlji sve bolja i bolja.

- Sportsko letenje je zapravo hobi. Meni je letenje bila profesija, jer sam bio vojni pilot, a sada letim iz hobija. Velika je stvar u životu kada izaberete neki posao koji volite. Onda svako jutro ustajete i idete radosni na posao E, to je privilegija - naveo je Todorović. 

Kada je reč o broju polaznika koji se iz godine u godinu prijavljuju za obuku u Centru za obuku pilota "Zemun Polje", naš sagovornik kaže da je trenutna situacija solidna i u skladu sa ekonomskim stanjem u Srbiji. 

- Jedina stvar koja nije dobra je ta što većina ljudi, koja želi da se bavi ovim hobijem, jesu stariji ljudi, u proseku oko 40 godina. Mi bismo više voleli kada bi se mlađi češće obučavali, ali iz ekonomskih razloga oni nisu u mogućnosti - kazao je Todorović. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike