Sve o meri od koje huligani u školama strahuju: Ko unese baklju, alkohol, drogu ili cigarete dobije isključenje i društveno koristan rad!

04.09.2023

08:10

0

Učenik može biti izbačen iz škole najmanje pet dana, a najviše do okončanja disciplinskog postupka

Sve o meri od koje huligani u školama strahuju: Ko unese baklju, alkohol, drogu ili cigarete dobije isključenje i društveno koristan rad!
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia Pixabay

Učenike koji se ne budu ponašali kako treba u školi, škola će moći da "izbaci" iz nastave više od pet dana, pa čak i da ih pošalje na društveno koristan rad.

Ovo je deo mera u izmenama zakona koje je Vlada nedavno usvojila, a kojima se pokušava zavesti red u srpskim školama nakon tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar".

U Ministarstvu prosvete kažu za 24sedam da se predložena mera odnosi na udaljavanje iz škole ako dođe do pokretanja disciplinskog postupka.

- Predložena mera se odnosi na udaljavanje učenika iz neposrednog obrazovno-vaspitnog rada kada je protiv učenika pokrenut vaspitno-disciplinski postupak za situacije u kojima je došlo do nasilja, diskriminacije, kao i za situacije kada je učenik učinio teže povrede zabrane, koje se odnose na posedovanje, podstrekivanje ili upotrebu psihoaktivnih supstanici, alkohola i nikotinskih proizvoda i unošenje u školu oružja, pirotehničkkih sredstva ili drugog predmeta koji može da povredi drugo lice - naglašavaju u Ministarstvu za naš portal.

Oni dodaju da prilikom sprovođenja vaspitno-disciplinskog postupka učenik može biti udaljen iz neposrednog obrazovno-vaspitnog rada i ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada, najkraće pet radnih dana, a najduže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Međutim, to ne znači da će učenik sedeti kod kuće. Naprotiv, moraće vrlo aktivno da bude uključen u nastavu.

 
- Učenik koji je udaljen sa nastave biće u obavezi da se informiše o toku nastavnog procesa uz upotrebu nastavnog materijala koji je škola u obavezi da dostavi učeniku i/ili roditelju u cilju obezbeđivanja kontinuiteta u obrazovanju. Prilikom udaljavanja učenika škola je dužna da obavesti nadležni centar za socijani rad u cilju zajedničkog delovanja u realizaciji u pojačanog vaspitnog rada za učenika i pružanja adekvatne podrške roditeljima. Neće u svim situacijama doći do udaljavanja učenika iz neposrednog obrazovno-vaspitnog rada, već je predlog da se na osnovu procene Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, predloži udaljavanje učenika na određen broj dana - naglašavaju u Ministarstvu.

Društveno koristan rad

U Ministarstvu kažu da je cilj predložene mere da se u izuzetnim situacijama učenik udalji iz neposrednog obrazovno-vaspitnog procesa u cilju pružanja adekvatne podrške učeniku. 

- Dakle, svrha predložene mere nije kažnjavanje učenika, već predstavlja jedan vid mera za situacije u kojima prethodne mere i aktivnosti koje je škola preduzimala nisu dale efekte i kada je neophodno efikasnije uključivanje nadležnog centra za socijalni rad u cilju procene dalje podrške učeniku i porodici - objašnjavaju u ustanovi.

Međutim, nasilnicima će moći da bude određen i društveno koristan rad, ali ova mera još uvek nije u potpunosti definisana.
 
- Nakon zvaničnog usvajanja predloženih zakonskih izmena, uslediće izmene Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje i Pravilnika o društveno korisnom, odnosno humanitarnom radu, kojima će se bliže definisati procedure postupanja u kojim situacijama će mera neposrednog udaljavanja iz neposredne nastave biti primenjivana - objasnili su Ministarstvu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike