Povećan broj obolelih od groznice Zapadnog Nila u Srbiji, u Evropi 17 smrtnih slučajeva

29.08.2023

12:19

0

Autor: I.K.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca

Povećan broj obolelih od groznice Zapadnog Nila u Srbiji, u Evropi 17 smrtnih slučajeva
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je da je do nedelje, 27. avgusta u našoj zemlji registrovano ukupno 57 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, što je porast u odnosu na prethodni izveštaj. Obolele osobe su sa teritorije Južnobačkog (16), Grada Beograda (15), Zapadnobačkog (7), Sremskog (5), Južnobanatskog (4), Srednjobanatskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2),  Severnobanatskog (1), Nišavskog okruga (1), a jedna obolela osoba je doputovala iz Nemačke.

Veća učestalost obolevanja je kod osoba muškog pola (54 odsto), dok je prosečna starost obolelih 64,5 godina. Većina do sada registrovanih slučajeva ima neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju. Takođe, kod 72 odsto obolelih uočen je neki od komorbiditeta (najčešće dijabetes, hipertenzija).

U državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice do 23. avgusta prijavljeno je 229 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to: Italija (135), Grčka (58), Francuska (13), Mađarska (11),  Rumunija (9), Nemačka (2) i Španija (1). Registrovano je i 17 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa Groznicom zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (8), Italiji (6) i Rumuniji (3).

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. Radi smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike