Oglasili su se iz "Batuta": Porastao broj zaraženih od groznice Zapadnog Nila

22.08.2023

13:19

0

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca

Oglasili su se iz "Batuta": Porastao broj zaraženih od groznice Zapadnog Nila
Copyright Profimedia Fripik

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je registrovano ukupno 39 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

Obolele osobe, koje su registrovane do 20. avgusta, su sa teritorije Južnobačkog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Južnobanatskog, Sremskog, Srednjobanatskog, Kolubarskog, Nišavskog okruga, Grada Beograda, kao i jedna osoba koja je doputovala iz Nemačke, objavljeno je na sajtu "Batuta".

Veća učestalost obolevanja je kod osoba muškog pola (64%), dok je prosečna starost obolelih 64 godine, a većina obolelih (70%) je imala neki komorbiditet (najčešće dijabetes, hipertenziju).

Većina do sada registrovanih slučajeva imaju neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis), i nalaze se na bolničkom lečenju.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca, navodi "Batut".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike