U Srbiji četiri puta više udovica nego udovaca! Otkrivamo jesu li žene fatalnije za muškarce ili je u pitanju nešto drugo

29.08.2023

08:16

0

Autor: I.K.

Između dva poslednja popisa (2011-2022) smanjen je udeo onih u braku

U Srbiji četiri puta više udovica nego udovaca! Otkrivamo jesu li žene fatalnije za muškarce ili je u pitanju nešto drugo
Copyright Profimedia

Više neoženjenih nego neudatih, ali zato više udovica nego udovaca, podaci su koje je Republički zavod za statistiku objavio u knjizi konačnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, pod nazivom „Bračni status“

Prema podacima poslednjeg popisa, polovina stanovništva starijeg od 15 godina je u braku (51%), skoro trećina (31%) nikada nije sklapala brak, svaki deseti je udovac ili udovica, a 6,1 odsto je razvedenih.

Najveće razlike kada je reč o polovima su primetne u dve kategorije - među onima koji se nisu venčavali i onima kojima je partner preminuo. Naime, 36,7 odsto muškaraca nikada nije sklapalo brak, dok je udeo neudatih 25,8 odsto. Sa druge strane, među ženama je 17,8 odsto udovica, dok je kod muškaraca udeo udovaca - 4,9 odsto.

Kako saopštava Zavod za statistiku, između dva poslednja popisa (2011-2022) smanjen je udeo onih u braku sa 55 na 51 odsto, a istovremeno povećan broj onih koji nikad nisu sklapali brak – sa 28 na 31 odsto u razdoblju od 11 godina.

Takođe, povećan je udeo razvedenih, ali neznatno, za oko jedan odsto.  

Republički zavod za statistiku
 

 

Kako u Republičkom zavodu za statistiku navode za 24sedam, udovci, odnosno udovice, čine 11,6 odsto stanovništva starijeg od 15 godina, a daleko je veći broj udovica nego udovaca.

- Udeo udovica među ženama starijim od 15 godina je 17,8 odsto, a udeo udovaca među muškarcima iste starosti je 5,4 odsto. Slični podaci dobijeni su i prilikom prethodnog popisa 2011. godine (11,6 odsto ukupan udeo, 17,6 odsto udovica i 5,2 udovaca) - kažu u Zavodu za 24sedam. 

Navode da najviše onih kojima je bračni partner preminuo živi u opštinama Crna Trava, Gadžin Han i Kučevo, što je i očekivano, s obzirom na to da se radi o opštinama u kojima je prosečna starost stanovništva izrazito visoka. 

Profimedia
 

 

- U tim opštinama ima mnogo starijih od 65 godina koji su ostali sami nakon smrti bračnog partnera, a naročito je puno žena starijih od 65 godina koje su udovice. Najmanji udeo udovaca i udovica je u opštinama Novi Pazar, Bujanovac, Preševo i Tutin (manje od osam odsto), kažu u Zavodu.

Prosečna starost udovaca je 74 godine, a prosečna starost udovica 73 godine.

- To ne znači da u tim godinama ostaju bez bračnog partnera, već taj podatak oslikava koliko godina prosečno imaju udovci i udovice u trenutku popisa. Osnovni razlog zbog kog je veći broj udovica nego udovaca može se sagledati u činjenici da žene u proseku duže žive od muškaraca, ali i da se žene ređe od muškaraca odlučuju da nakon smrti supruga ponovo stupe u brak - navode iz Zavoda za statistiku za 24sedam.

Bračna i vanbračna zajednica

Inače, najveći udeo venčanih je zabeležen u Preševu, Bujanovcu, Aleksandrovcu, Prijepolju i Raškoj. Najveće učešće neoženjenih odnosno neudatih zabeleženo je u Beogradu i u Novom Sadu, dok Subotica, Bečej, Senta, Zaječar ali i pojedine beogradske opštine kao što su Stari grad i Vračar "vode" po udelu razvedenih. 

Zanimljivo je i da skoro pet odsto ljudi živi sa partnerom odnosno partnerkom u vanbračnoj zajednici, a njihova prosečna starost je 42,38 godina, kao i da je broj onih koji žive na ovaj način povećan u odnosu na prethodni popis. Najčešće vanbračne zajednice su registrovane u Majdanpeku, Kovinu, Žagubici, Beloj Crkvi, Požarevcu i Srbobranu. Najmanje vanbranih zajednica imaju Preševo, Prijepolje, Trgovište, Raška, Mali Zvornik, Sjenica i Ljubovija. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike