Kolege se opraštaju od vatrogasca Milana Mladenovića, a evo kako su zajedno pomagali unesrećenima u Turskoj

17.08.2023

22:25

0

Autor: I.K.

Tokom svog angažovanja u Turskoj nakon zemljotresa, srpski spasilački timovi spasli su tri osobe

Kolege se opraštaju od vatrogasca Milana Mladenovića, a evo kako su zajedno pomagali unesrećenima u Turskoj
Copyright Printscreen/Youtube/Redakcija NG Portal

MUP Srbije oprostio se od prerano preminulog kolege, vatrogasca spasioca Milana Mladenovića iz Bora. Kako su naveli u dirljivoj poruci, on je bio i jedan od pripadnika MUP-a koji je kao šef vatrogasno-spasilačkog tima učestovao u potrazi za preživelima i telima nastadalih nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara ove godine pogodio Tursku i Siriju.

O razmerama zemljotresa snage 7,8 stepeni svedoči činjenica da je stradalo više od 40.000 ljudi u dve zemlje. MUP Srbije uputio je u Tursku svoje spasilačke timove kako bi pomogli unesrećenima.

 

 

Februara ove godine Specijalistički timovi za spasavanje Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije upućeni su bili u Tursku kao ispomoć kolegama na spasavanju preživelih iz ruševima. Njih 45 vatrogasaca spasilaca, među kojima je bio i prerano preminuli Milan Mladenović, osam dana su danonoćno radili u gotovo nemogućim uslovima sa kolegama iz celog sveta. U ovom poduhvatu pored spasilaca iz Bora, predvođenih Mladenovićem, učestvovale su i kolege iz Beograda, Kragujevca, Bora, Novog Sada, Valjeva, Užica i Niša.

Tokom svog angažovanja, srpski spasilački timovi spasli su tri osobe. Jednu 17-godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina naš tim, kao i još dvoje koji su locirani pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja.

 

 

- Angažovani smo u gradu Hataj, koristimo opremu za detekciju žrtava, a posedujemo i psa - rekao je tada Milan Mladenović, vođa Tima za spasavanje Vatrogasno-spasilačke brigade Bor.

Njegove kolege sigurno će zauvek pamtiti akcije u kojima su spasavali tuđe živote.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike