Srpski spasilački tim u Turskoj veći za 18 članova: U saradnji sa Italijanima pomažu u spašavanju onih koji su preživeli zemljotres (FOTO)

09.02.2023

13:38

0

Po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić uputio je u Republiku Tursku 45 vatrogasaca spasilaca

Srpski spasilački tim u Turskoj veći za 18 članova: U saradnji sa Italijanima pomažu u spašavanju onih koji su preživeli zemljotres (FOTO)
Posledice zemljotresa u Turskoj - Copyright MUP

Spasilački tim koji je poslat iz Srbije radio je tokom današnjeg dana sa kolegama iz Italije na traganju i spasavanju preživelih u seriji zemljotresa koji su u ponedeljak pogodili Tursku.

Pripadnici srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije upućeni su na dan zemljotresa u Republiku Tursku da pomognu u lociranju i izbavljanju preživelih.

MUP
 

Srpski spasilački tim trenutno čini 45 pripadnika, koji su sa sobom poneli opremu za spasavanje iz ruševina i koji su u Tursku otišli sa vatrogasnim vozilima. U sredu je u zemlji koja je najteže pogođena zemljotresom bilo 27 pripadnika MUP-a, do odluke da se pošalje još 18 obučenih osoba.

Oni su angažovani na saniranju posledica i spasavanju preživelih u Odabasi.

Po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić uputio je u Republiku Tursku 45 vatrogasaca spasilaca, sa službenim licem obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za pretres i ispitivanje nepretresnog sistema.

MUP
 

Osim toga, Srbija je u ugrožena područja poslala navalno vatrogasno vozilo, četiri kombina i četiri terenska vozila.

Broj žrtava u Turskoj i Siriji premašio je 17.000, pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da je broj stradalih u toj zemlji porastao na 14.014.

Erdogan je rekao da su još 63.794 osobe povređene u katastrofi i da je uništeno 6.440 objekata.

U Siriji je ukupan broj poginulih najmanje 3.162, uključujući 1.900 u oblastima koje drže pobunjenici na severozapadu, prema grupi civilne odbrane „Beli šlemovi”. U delovima zemlje koje kontroliše vlada zabeležena su oko 1.262 smrtna slučaja, javljaju sirijski državni mediji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike