Srpski vatrogasci spasili najmanje 40 domaćinstava sa grčkim kolegama! Ovo su do sada nepoznati detalji sa terena

31.07.2023

22:41

0

Ponuditi svoju pomoć drugoj zemlji je velika čast i ako je ta država Grčka, onda je to stvar ponosa, rekao je srpski pukovnik Davor Vidović

Srpski vatrogasci spasili najmanje 40 domaćinstava sa grčkim kolegama! Ovo su do sada nepoznati detalji sa terena
Copyright Profimedia

"Spremni su da pomognu svim ljudima u opasnosti. Ponuditi svoju pomoć drugoj zemlji je velika čast i ako je ta država Grčka, onda je to stvar ponosa."

Ovim rečima srpski pukovnik Davor Vidović opisuje svoja osećanja i svoju misiju koju, kako objašnjava za grčki ekathimerini.com, čine 38 vatrogasaca i lekara kao i 14 vozila za gašenje šumskih požara.

Reč je o grupi Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije koji su u Grčkoj od 26. jula.

Kako objašnjava Piragos Georgios Anagnostakos, koji je i oficir za vezu Misije Srbije, Grčka je podnela zahtev Evropskom mehanizmu civilne zaštite za pomoć i podršku.

"Tako su se kolege iz mnogih zemalja našle na našoj strani, jer zabeleživši više od 600 požara od 13. jula, pod neverovatno nepovoljnim uslovima, borba je postala neravnopravna".

Srpska misija je započela u planinama Zlatne obale Panagije, dok se, kako kaže Anagnostakos, potom preselila na ivicu naselja u Nea Agialu, gde je na nekoliko metara ispred stanovnika postavljena jaka odbrana protiv izuzetno opasnog požara.

"Tamo smo, grčki i srpski vatrogasci, vodili veliku bitku uz pomoć dobrovoljaca i meštana, uspevši, i to sa ponosom, ali i sa olakšanjem, kažem, da spasemo naselje", navodi on.

"Svi smo zajedno uspeli"

Ljudi ostavljaju emotivne poruke na njegovom Fejsbuk profilu. Jedan od njih glasi: "Video sam te na dužnosti. Vi ste zajedno sa ostalim grčkim i srpskim vatrogascima spasili najmanje 40 kuća u Nea Agialosu zajedno sa našima. Svima vam se od srca zahvaljujemo." Anagostakos odgovara komentarom da su "svi zajedno uspeli".

 

 

Slična su osećanja i Davora Vidovića, koji ističe da je situacija bila veoma ozbiljna.

"Visoke temperature, suvo rastinje, jak vetar doprinosi riziku od potencijalnog požara. U Nea Agialosu, na prvoj liniji fronta, sreli smo obične građane, koji su imali samo nas, grčke i srpske vatrogasce na svojoj strani. Posao vatrogasca je da spasava živote i pomaže svim ljudima u opasnosti. Ne zanima nas njihova boja kože i veroispovest. Za nas ne postoje političke ili druge barijere. Brinemo o tome da budemo bliski ljudima kojima je potrebna pomoć", napomenuo je Vidović.

Profimedia
 

Osim u Grčkoj, tim srpskih vatrogasaca je bio u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Turskoj u raznim misijama gašenja šumskih požara, poplava i zemljotresa. U Srbiji, rekao je Vidović, ovih dana vlada zatišje, jer su prethodni period karakterisali olujni vetrovi i obilne kiše, koje su izazvale poplave.

"Iz tog razloga je vegetacija veoma gusta i još uvek zelena, pa su šumski požari za sada retki. Ali problemi za nas tek počinju", istakao je on.

Vrednost srpskih kolega je dokazana

Zamenik šefa Vasilios Bikas objašnjava ulogu koordinatora za vezu sa oficirima inostranih misija.

"Udruženje je ono koje će preneti uputstva svojih pretpostavljenih kao i šefa incidenta, u početku šefu evropske misije i suštinski na polje operacija. Svojim prisustvom pored evropskih kolega uliće im poverenje, ukazaće im na osobenosti grčkog reljefa i mediteranskog tipa šumskih požara i pre svega će dati odlučujući doprinos uspešnom ishodu svoje misije, što je i krajnji cilj", objašnjava on.

Printscreen Twitter/musakayrak
 

Ističe da srpski vatrogasci nisu prvi put u Grčkoj, ali da su bili tu i 2021. godine, tokom razornih požara u Eviji.

"Njihova vrednost je dokazana", uzbuđeno komentariše.

Evropska solidarnost na terenu

Međutim, saradnja grčkih i evropskih vatrogasaca nije nešto strano ili bez presedana za Grčku, jer je, kako objašnjava Anagnostakos, Grčka preuzela vodeću ulogu u kreiranju programa "pre-instalacije vatrogasaca" koji je počeo 2022. godine.

"Vatrogasci dolaze preventivnim merama naše zemlje za period jul-avgust. Ove godine ima 205 vatrogasaca iz 6 zemalja u Grčkoj: Bugarske, Francuske, Nemačke, Malte, Rumunije i Slovačke .Za mene je predinstalacija Evropskih vatrogasaca dokaz Evropska solidarnost na terenu. Zajedno smo trenirali, razmenjivali iskustva i znanja tako da svake godine postajemo još bolji protiv zajedničkog neprijatelja koji je niko drugi do vatra", zaključio je.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike