Srpski spasioci su u najteže pogođenom Hataju! Pas Zigi opet pronašao živog čoveka, naši vatrogasci se trkaju sa vremenom (VIDEO)

13.02.2023

18:24

0

Autor: M. Vu.

Srpski spasilački tim se trenutno nalazi gradu Hataju koji je najviše razoren posle zemljotresa koji je zadesio Tursku i Siriju

Srpski spasioci su u najteže pogođenom Hataju! Pas Zigi opet pronašao živog čoveka, naši vatrogasci se trkaju sa vremenom (VIDEO)
Vatrogasac iz Niša Miodrag Popović - Copyright Foto:Printskrin/Fejsbuk

Srpski spasilački tim se trenutno nalazi gradu Hataju koji je najviše razoren posle zemljotresa koji je zadesio Tursku i Siriju i ostaće tu sve dok bude bilo potrebe za tim.

Vatrogasac Miodrag Popović iz Niša i i naši ostali vatrogasci-spasioci iz Niša već sedam dana zajedno sa drugim kolegama vode borbu sa vremenom kako bi spasili preživele u katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Tursku. 

- Trenutno smo u Hataju. Bićemo tu sve dok bude potrebno. Svi članovi tima su dobro i trudimo se da pomognemo koliko možemo. Već sedam dana smo na terenu. Radimo istim intezitetom kao prvog dana. Sa nam je i dobro obučen pas Zigi koji nam je pre neki dan pomogao da pronađemo devojčicu u ruševinama. Ona nam mnogo pomaže. - rekao je Popović.

Vođa Specijalističkog tima MUP-a Srbije Davor Vidović rekao je ranije danas da su tokom današnjeg dana pripadnici Sektora za vanredne situacije radili na više lokacija pretrage terena za nestalim osobama u Turskoj.

- Tokom akcije spasavanja izvučeno je nekoliko nastradalih osoba. Rađena je podrška stranim timovima u pretrazi terena. Bila im je potreba naša oprema, ali i naš pas Zigi koji je još jednom uspeo da pronađe živu osobu ispod ruševina i tako je pomogao jednom stranom timu da izvuku živog čoveke. Ostajemo u Turskoj dokle god bude bilo potrebe za tim - rekao je Vidović.

 

 

Da podsetimo, grad Hataj je preživeo najteže gubitke usled zemljotresa. Grad je bukvalno sravnjen sa zemljom, a snimci dronom su pokazali koliko su oranice, livade, maslinjaci uništeni.

Broj mrtvih u zemljotresu prešao je 37.000, od čega više od 31.640 u Turskoj. Iz Sirije je saopšten nov broj poginulih – više od 5.700 ljudi.

Ambasador Turske u Beogradu zahvalio spasilačkom timu Srbije i psu Zigiju

 

Turski ambasador u Srbiji Hami Aksoj objavio je na Tviteru fotografije psa Zigija koji je dosad pomogao u spasavanju dve osobe iz ruševina nastalih tokom zemljotresa u Tuskoj i Siriji pre nedelju dana.

 

- "Herojski član spasilačkog tima iz Srbije Zigi je pomogao da izvučemo dvoje ljudi iz ruševina - napisao je Aksoj i zahvalio Zigiju i srpskom spasilačkom timu. 

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike