Univerzitet u Beogradu poboljšao poziciju na prestižnoj Šangajskoj listi

15.08.2023

09:14

0

Autor: I.K.

Od univerziteta u Srbiji, pored beogradskog, na ovoj listi nalazi se i Univerzitet u Novom Sadu

Univerzitet u Beogradu poboljšao poziciju na prestižnoj Šangajskoj listi
Univerzitet u Beogradu - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Univerzitet u Beogradu poboljšao je poziciju na prestižnoj Šangajskoj listi. Prošle godine našao se između 401. i 500. mesta, dok je ove godine između 301. i 400. mesta.

Od univerziteta u Srbiji, pored beogradskog, na ovoj listi nalazi se i Univerzitet u Novom Sadu koji je zadržao prošlogodišnji plasman između 901. i 1.000 mesta.

shangairanking.com
 

 

Neprikosnoveno prvo mesto na listi, sa maksimalnih 100 poena drži Univerzitet Harvard, a slede Stanford, MIT, Kembridž, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kaltek  i Čikago.

Od univerziteta iz regiona, Univerzitet u Zagrebu  je zadržao prošlogodišnju poziciju između 401. i 500. mesta, dok je Univerzitet u Ljubljani ispao iz grupe top 500.

shangairanking.com
 

 

Šangajska lista je neformalna, ali je stvar prestiža biti na njoj, jer su na njoj univerziteti koji imaju dobitnike Nobelove nagrade, Fildsove medalje, visoko citirane istraživače ili radove objavljene u Nature ili Science. Pored toga, uključeni su i univerziteti sa značajnom količinom radova indeksiranih pomoću Science Citation Indek-Ekpanded (SCIE) i Social Science Citation Index (SSCI). Ukupno je rangirano više od 2.500 univerziteta, a objavljeno je 1.000 najboljih.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike