Ugrožen program operacija, nedostaju sve krvne grupe: Upućen hitan apel davaocima krvi

08.08.2023

10:44

0

Autor: I.K.

Ukoliko ste zdravi i imate od 18 do 65 godina starosti, darujte krv, spasite život!

Ugrožen program operacija, nedostaju sve krvne grupe: Upućen hitan apel davaocima krvi
Copyright RTS printscreen

Zbog činjenice da nedostaju sve krvne grupe čime je ugrožen program za operacije, iz Instituta za transfuziju krvi upućen je hitan apel svim zdravim osobama, starosti između 18 i 65 godina da dođe u daju krv.

-Jako je važno da u ovom trenutku svi oni koji mogu da daju krv pokažu i solidarnost i empatiju, jer ako ne budemo imali 1.500 jedinica na nedeljnom nivou moramo preći na drugi režim rada koji podrazumeva zbrinjavanje hitnih stanja i hitnih slučajeva, a onda operativni programi sporadično ili u potpunosti moraju biti odloženi, upozorila je Ivana Rodić iz Instituta. 

Kako napominje, veliki broj građana već se odazvao apelu da daju krv, te je istakla da je važno da se nastavi odziv građana, jer su sve krvne grupe na minimumu i potrebno je vreme da bi rezerve postale stabilne.

Rodićeva podseća da je 1.500 jedinica krvi potrebno mininalno na nedeljnom nivou, a da je u poslednje tri nedelje prikupljano od 1.000 do 1.200 jedinica krvi. Zbog toga je apelovala da je veoma važno da se dobar odziv građana, a juče ih je 295 dalo krv, nastavi, jer su potrebne dve, tri pa čak i četiri nedelje da bi rezerve krvi došle na stabilan nivo.

itks.rs printscreen
 

Ona dodaje da su gotovo sve krvne grupe na minimumu, te da je malo bolja situacija sa B pozitivnom i AB pozitivnom krvnom grupom.

Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. Što se tiče muškaraca, od prethodnog davanja je neophodno da prođe 12 nedelja, a za žene 16.

Gde možete da date krv

Institut radi svakog radnog dana od 7 do 19 časova i subotom od 8 do 15. Danas su tri mobilna tima na terenu, u Novom Pazaru u domu Omladine od 9 do 14 časova, u Valjevu u Crvenom krstu od 9 do 15 časova.

Transfuziološki autobus je i u Vladimircima ispred Konaka od 9 do 14 časova.Za sve naredne dane građani mogu da pogledaju raspored ekipa na sajtu i na društvenim mrežama, te da izaberu lokaciju koja im je najbliža. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike