Sinoć su svi gledali u crveno nebo, sve je izgledalo kao da gori! Meteorolog objasnio šta se tačno desilo i otkud ova pojava

07.08.2023

19:00

0

Nakon nevremena koje se obrušilo na celu zemlju, nebo je bilo obasjano crvenom svetlošću

Sinoć su svi gledali u crveno nebo, sve je izgledalo kao da gori! Meteorolog objasnio šta se tačno desilo i otkud ova pojava
Crveno nebo nad Beogradom - Copyright 24sedam/Isidora Kranjčević

Snažno nevreme obrušilo se se sinoć na našu zemlju donoseći veliko zahlađenje i obilne padavine. 

Kada se nevreme, koje je ponovo izazvalo probleme u saobraćaju, umirilo i kada su se crni oblaci razmakli, nebo je dobilo jarkocrvenu boju.

Crveni odsjaj prelivao se na prozore zgrada, pa je delovalo kao da sve "gori", a ova meteorološka pojava trajala je petnaestak minuta, dok sunce nije zašlo.

Pošto se ovakav fenomen retko javlja, pitali smo meteorologa Republičkog hidrometeorološkog zavoda da nam objasni otkud ova pojava na nebu posle nevremena.

- Više faktora utiče na pojavu crvenog neba. Ono se najčešće javlja u jutarnjim ili večernjim satima kada zračenje sunca dolazi pod malim uglom. Kada zraci pod tim uglom prolaze kroz slojeve različite gustine u atmosferi, dobijemo pojavu - nebo crvene boje. Karakteristika jučerašnjeg crvenog neba je to što smo prethodno imali prolazak hladnog fronta i hladan vazduh koji je bio suvlji, a koji je uslovio bistriju atmosferu, te je takvo, različito prelamanje svetlosti nebu dalo jarkocrvenu boju - objašnjava za 24sedam meteorolog RHMZ Goran Mihajlović. 

Profimedia
 

 

Sagovornik dodaje da je ova pojava poznata i kao Rejlijevo prelamanje (rasejanje), koje upravo pojašnjava prelamanje svetlosti zbog različitih gustina.

- Kao da prolazi kroz prizmu koja prelama svetlo - precizira meteorolog Mihajlović.

Crveno nebo neretko se u narodu povezuje i sa vetrovitim vremenom koje obično usledi sutradan. Pitali smo meteorologa da li ovo narodno verovanje ima naučno utemeljenje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

- S obzirom na to da je ova pojava vezana za prodor hladnijeg vazduha i hladniji atmosferski front, može da se kaže da ima vezu sa nadolazećim vetrom koji obično prati zahlađenje. To narodno verovanje zapravo je proisteklo iz iskustva i saznanja da se crveno nebo javlja po prolasku hladnog fronta - navodi Mihajlović.

Meteorolog takođe najavljuje za naredne dane prijatnije vreme od onog što smo videli prethodnih dana.

- Ono što nas čeka jeste umereno toplo vreme, od 25 do 30 stepeni u najtoplijem delu dana, uz prijatna jutra, i uglavnom suvo. U četvrtak postoji verovatnoća za manje padavine, ali generalno gledano pred nama je desetak prijatnih dana - poručio je Mihajlović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike