Srbija danas slavi Dan rudara: Za sve heroje koji zarađuju "hleb sa sedam kora" na 400 metara dubine!

06.08.2023

07:00

0

Autor: Lj. S.

Iako im nikada nije bilo lako, rudari i danas, kako upozoravaju sindikalci, rade u izuzetno teškim uslovima

Srbija danas slavi Dan rudara: Za sve heroje koji zarađuju "hleb sa sedam kora" na 400 metara dubine!
Rudar - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Rudari u Srbiji danas će tradicionalno proslaviti svoj praznik - Dan rudara, koji se obeležava u znak sećanja na pobunu rudara u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine.

Na praznik koji se obeležava u znak sećanja na štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe, rudari se nadaju i investicijama, kao i novim kolegama kako bi im bilo lakše i kako bi se i proizvodnja povećala.

Iako im nikada nije bilo lako, rudari i danas, kako upozoravaju sindikalci, rade u izuzetno teškim uslovima, sa zastarelom opremom i niskim zaradama, dok im se doprinosi za zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje neredovno uplaćuju.

24sedam/Goran Sivački
 

Hleb koji se u rudnicima, na 400 metara dubine zarađuje, obično nazivaju "hleb sa sedam kora" jer, kako kažu, za jednu tonu iskopane rude moraju sedam puta da se oznoje.

Sindikati, takođe, upozoravaju da je sve manje rudara, da se ne otvaraju novi rudnici a starima preti zatvaranje, zbog čega je neophodno da se ulaže kako bi se održala tradicija rudarenja kod nas.

U oko 300 rudnika u Srbiji, gde se eksploatišu sve vrste mineralnih sirovina, radi oko 30.000 rudara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike