Pomešali se svež i vazduh iz otkopanog dela u jami: Poznat uzrok trovanja rudara u rudniku Štavalj kod Sjenice

13.01.2023

09:25

0

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović naložila je vanredni inspekcijski nadzor

Pomešali se svež i vazduh iz otkopanog dela u jami: Poznat uzrok trovanja rudara u rudniku Štavalj kod Sjenice
Sjenica, rudnik "Štavalj" - Copyright RINA

Prema preliminarnom izveštaju Republičke rudarske inspekcije, do trovanja rudara u rudniku uglja Štavalj kod Sjenice, došlo je usled povećane koncentracije jamskih gasova i nedostatka dovoljne količine kiseonika.

Usled otkopavanja na otkopnom radilištu (NO-1) došlo je do kontakta sa otkopanim delom jame, zatim do mešanja svežeg vazduha i vazduha iz otkopanog dela, koji ima smanjen procenat kiseonika, zbog čega je smanjen procenat kiseonika u ukupnoj količini vazduha u prostoriji u kojoj su se nalazili zaposleni.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović naložila je vanredni inspekcijski nadzor zbog ovog događaja koji se desio u rudniku Štavalj 11. januara u prvoj smeni oko devet časova.

U Dom zdravlja u Sjenici se zbog zdravstvenih problema tog dana javilo sedam zaposlenih, od kojih su tri radnika zadržana na bolničkom lečenju, a četiri su upućena na kućno lečenje i oporavak.

Prema poslednjim informacijama, rudari koji su na bolničkom lečenju osećaju se dobro i očekuje se da, nakon odobrenja lekara, uskoro budu pušteni iz bolnice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike