U avgustu poplave, u septembru zemljotresi?! Evo šta sve čeka Srbiju narednih meseci

03.08.2023

20:01

0

Autor: R.M.

U avgustu se očekuje velika količina padavina, a zemljotresi se u Srbiji dešavaju najčešće na jesen

U avgustu poplave, u septembru zemljotresi?! Evo šta sve čeka Srbiju narednih meseci
Copyright Pixabay Tanjug/Prijepolje info portal 24sedam/Privatna arhiva

Balkansko poluostrvo danas se bukvalno treslo, i to zbog nekoliko zemljotresa, od kojih se prvi osetio jutros u 2.18 na grčkom ostrvu Krit. Pogodio ga je zemljotres od 4,7 stepena po Rihteru.

Nekoliko sati kasnije, u 8.30 po lokalnom vremenu, Grčku je zatresao još jedan zemljotres u Jonskom moru, jačine 3,3 stepena. Epicentar tog zemljotresa bio je 28 kilometara južno od Zakintosa, odnosno 110 kilometara jugozapadno od Patre, na dubini od 19 kilometara.

Inače, ranije jutros javljeno je i da je zemljotres jačine 4,5 stepeni Rihterove skale pogodio grčko ostrvo Krit u 4.18 sati, a na udaru je bila i Albanija, koja je oko sedam ujutru osetila podrhtavanje tokom zemljotresa jačine 3,2 stepena po Rihteru.

Zemljotres jačine 4,2 stepena pogodio je jutros i istok Turske, objavio je danas Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Zemljotres se dogodio malo pre pet sati ujutru po lokalnom vremenu, 19 kilometara severno od Sincika u turskoj provinciji Adijaman, na pet kilometara dubine. Jak zemljotres od pet stepeni Rihterove skale pogodio je u utorak centralnu tursku provinciju Konija, 500 kilometara jugoistočno od Izmira.

Međutim, zemljotres je stigao i u blizinu Srbije, pa je tako jedan jačine 3.1 po Rihteru s epicentrom kod Petrinje pogodio Hrvatsku a "udario je" oko 15.20 sati.

Srbija će se tek tresti

Meteorolog Ivan Ristić kaže da se svakog leta u tom području dešavaju zemljotresi, ali ne očekuje neki jači. Što se tiče Srbije, potrese bismo mogli da očekujemo tek na jesen.

Profimedia
 

- Sve statistike pokazuju da se kod nas uglavnom dešavaju potresi na jesen i na proleće. Ali ne bi trebalo da budu većeg intenziteta. Mada deluje da se sve malo smirilo nakon velikog zemljotresa u Turskoj. Kod nas pre septembra ne očekujem ništa - kaže Ristić.

On kaže da se na grčkim ostrvima stalno dešavaju zemljotresi.

- Ona energija koja dolazi iz središta zemlje se polako skuplja i pojačava pritisak, i nikada ne znate kada će da krene. U Grčkoj će se verovatno dešavati još zemljotresa - smatra meteorolog.

Poplave u avgustu?

Iako će nas "letnji" zemljotresi zaobići, Ristić veruje da bi ovog meseca moglo doći do obilnih padavina koje bi mogle izazvati čak i poplave.

- Odavno mi vremenski modeli nisu pokazali da će biti ovoliko kiše. Ali ne samo moj model, već svi modeli pokazuju veliku količinu padavina. Ne znam koliko zemlja može da primi padavina, ali bi u nekim gradovima moglo da padne i 50 litara po metru kvadratnom - kaže Ristić.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJEĆ/ bg
 

Dodaje da to zapravo znači da bi za jedan dan mogla da padne mesečna količina padavina.

- Avgust spada u suvlje mesece i prosečna količina padavina je oko 50 litara. A očekujem da će tolika količina u pojedinim gradovima pasti za samo jedan dan. Plašim se da može doći do poplava. Naročito ako pređe 20 litara po metru kvadratnom u kratkom roku, u gradovima će doći do uličnih poplava - naglasio je Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike