Uvođenje kovid propusnica narušava jednakost: Profesor ustavnog prava objasnio kako rešiti problem

26.08.2021

14:43 >> 14:44

0

Autor: A. B.

Ustavno pitanje je i da li bi građani koji ne poseduju kovid propusnice bili diskriminisani

Uvođenje kovid propusnica narušava jednakost: Profesor ustavnog prava objasnio kako rešiti problem
Profimedia

Uvođenjem takozvanih kovid propusnica u Srbiji, narušilo bi se načelo jednakosti svih građana, kao i zabrana diskriminacije koji su proklamovani u Ustavu naše zemlje, smatra profesor ustavnog prava Slobodan Orlović.

– Ukoliko bi se uvele te propusnice napravila bi se veštačka razlika između građana, koji su po Ustavu ravnopravni. Tako bi oni koji nemaju kovid propusnice bili uskraćeni da posećuju neka mesta, poput bioskopa, pozorišta, ili da putuju, dok bi građani sa propusnicama sve to mogli – rekao je Orlović.

Pročitajte još:

Takođe, ustavno pitanje je i da li bi građani koji ne poseduju kovid propusnice bili diskriminisani, napomenuo je profesor.

Ilustracija, Foto: Profimedia

Međutim, kako je ukazao, ovo pitanje bi moglo da se reši kroz Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, tako što bi se propusnice propisale kao jedna od mera, prenosi Tanjug.

U slučaju da Zakon bude Zakon osporen inicijativom za ocenu ustavnosti u tom pogledu, konačnu reč bi svakako dao Ustavni sud, napomenuo je profesor.

Pročitajte još:

On je tako odgovorio na izjavu dr Predraga Kona da je stav javnog zdravlja svuda u svetu povodom kovid propusnica sličan – da su one neophodne, ali da su u Srbiji protivustavne i da je to pitanje koje treba da reši pravna struka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi