Đedović: Stabilizovano snabdevanje strujom nakon nevremena, država ulaže 320 miliona u jačanje mreže

26.07.2023

11:36

0

Autor: I.K.

U Narodnoj skupštini je Predlog zakona o garanciji Republike Srbije za finansiranje Elektrodistribucije

Đedović: Stabilizovano snabdevanje strujom nakon nevremena, država ulaže 320 miliona u jačanje mreže
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andy Wong

Snabdevanje električnom energijom, nakon prekida izazvanih vremenskim nepogodama poslednjih dana, je stabilizovano, potvrdila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ona je u jutarnjem programu Tv Pink rekla i da država ulaže 320 miliona evra u jačanje distributivne mreže.

-Nevreme koje smo imali prethodnih dana u određenim delovima Srbije izazvalo je prekide u snabdevanju električnom energijom, najviše u Vojvodini. Hvala građanima na strpljenju kao i svim ekipama Elektrodistribucije koje su otklonile prekide i omogućile stabilno snabdevanje. Imali smo velike probleme u evidentiranju mesta na kojim je mreža pokidana. Započeli smo nove velike investicije u distributivnu mrežu u koju ulažemo 320 miliona evra kako bismo je ojačali, automatizovali i zamenili transformatore i stara brojila. Na taj način ćemo smanjiti gubitke i lakše evidentirati buduće prekide. U Narodnoj skupštini se nalazi predlog zakona o garanciji Republike Srbije za finansiranje Elektrodistribucije koji je veoma važan i čije će usvajanje omogućiti zamenu starih drvenih bandera koje usled nevremena stvaraju prekide u napajanju. Veoma smo zahvalni svim javnim preduzećima koja su pomogla našoj Elektrodistribuciji u saniranju posledica vremenskih nepogoda, kao i privatnim kompanijama koje su pomogle sa opremom i ljudstvom, rekla je Đedović.

Tv Pink Printscreen
Ministarka Dubravka Đedović

Ona je ukazala da se posle mnogo godina sprovode dugo očekivane reforme u energetskom sektoru i da očekuje da će Narodna skupština usvojiti predlog izmena i dopuna Zakona o energetici.

-Tim izmenama usaglašavamo naše zakonodavstvo sa propisima Evropske unije i razdvajamo upravljanje nad EMS-om i Transportgasom kako bi se konačno sertifikovali od strane AERS-a i evropskih regulatornih agencija. Ovim predlogom koji je u Skupštini, vrši se potpuno upravljačko razdvajanje tako što EPS i Srbijagas ostaju u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, a time i Vlade, dok EMS i Transportgas prelaze u nadležnost Republičke komisije za energetske mreže, nezavisnog državnog organa koji se osniva ovim zakonom i čije je osnivanje i kontrola rada u nadležnosti Narodne skupštine koja će imenovati članove i predsednika ove komisije, usvajati strategiju, programe poslovanja i godišnji izveštaj. Time rešavamo dugogodišnji problem koji je opterećivao rad ova dva važna energetska subjekta i potvrđujemo da su domaća tržišta električne energije i prirodnog gasa harmonizovana sa tržištima u Evropi. Odlučni smo da nastavimo sa transformacijom energetskog sektora, popravljanjem upravljanja u energetskim preduzećima i razvijanjem talenata, rekla je ministarka.

Đedović je podsetila da su prošle nedelje potpisani ugovori sa 131 lokalnom samoupravom kojima će se nastaviti projekat subvencionisanja radova na unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima i da se prvi javni pozivi za građane očekuju u avgustu i septembru.

-Država nastavlja sa sprovođenjem programa subvencionisanja građana koji dobijaju bespovratna sredstva kako bi unapredili energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima. Prošle nedelje Ministarstvo rudarstva i energetike je potpisalo ugovore sa 131 lokalnom samoupravom koja se prijavila na javni poziv i zajedno smo obezbedili milijardu i 800 miliona dinara. To je deo ukupnog programa vrednog 50 miliona dolara. Prvi put će građani moći da dobiju subvencije i do 65 odsto iznosa investicije ako se prijave za više mera energetske efikasnosti. Rezultati su veoma brzi i vidljivi i već za nekoliko meseci moći će da saniraju svoje domove, ostvare značajne uštede u potrošnji električne energije i niže račune. Do danas je 20.000 domaćinstava dobilo subvencije čime su ostvarene uštede ekvivalentne proizvodnji godišnje toplotne energije gradske toplane u Nišu, dok će u novom programu učestvovati 50.000 domaćinstava. Prve javne pozive za građane u lokalnim samoupravama očekujem već od avgusta i novina je mogućnost prijavljivanja tokom cele godine, rekla je ministarka.

Ona se zahvalila građanima što se ponašaju odgovorno zbog ostvarenih ušteda električne energije u junu mesecu.

-U junu je blizu sedam odsto domaćinstava potrošilo manje električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, rekla je ministarka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike