Vojvoda Živojin Mišić: Legendarni vojskovođa i junak srpske istorije (FOTO)

19.07.2023

06:55

0

Njegova hrabrost, vojnička veština i vođstvo ostavili su dubok trag u srpskoj istoriji, a njegovo ime i dalje se smatra simbolom hrabrosti i vojničkog dostojanstva

Vojvoda Živojin Mišić: Legendarni vojskovođa i junak srpske istorije (FOTO)
Spomenik Živojinu Mišiću - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Vojvoda Živojin Mišić, visokopoštovan srpski vojskovođa i jedan od najznačajnijih vojnih lidera u istoriji Srbije, rođen je na današnji dan 19. jula 1855. godine u selu Struganik.

Kroz svoju vojničku karijeru, Mišić je ostvario izuzetne uspehe i stekao reputaciju hrabrog i veštog vojnog stratega.

Mišić je stekao prva ratna iskustva kao učesnik srpsko-turskih ratova (1876-1878). Učestvovao je i u sukobu između Srbije i Bugarske 1885. godine. 

Nakon Majskog prevrata, bio je primoran da se penzioniše zbog odanosti dinastiji Obrenović, ali je kasnije reaktiviran na zahtev generala Radomira Putnika. Mišić je imao značajnu ulogu u balkanskim ratovima kao pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande i bio je uključen u planiranje i rukovođenje operacijama.

Kolubarska bitka - čuveni strateški manevar

Najpoznatija vojna operacija koju je Mišić izveo bila je Kolubarska bitka 1914. godine tokom Prvog svetskog rata. Uspeo je da povuče iscrpljenu srpsku vojsku u dubinu teritorije, pružajući joj vreme za oporavak, a zatim je izveo briljantnu ofanzivu protiv Austrougarske. Ova pobednička operacija učvrstila je reputaciju Mišića kao izuzetnog vojskovođe.

Wikipedia
 

 

Takođe je odigrao značajnu ulogu u proboju Solunskog fronta tokom Prvog svetskog rata.

Nakon rata, bio je načelnik Glavnog generalštaba vojske i mornarice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Vojvoda Živojin Mišić bio je poštovan među svojim vojnicima i dobio je mnoga priznanja, uključujući titulu engleskog sera od kralja Džordža V. Njegova hrabrost, vojnička veština i vođstvo ostavili su dubok trag u srpskoj istoriji, a njegovo ime i dalje se smatra simbolom hrabrosti i vojničkog dostojanstva.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike