Nova čelična krila naše armije! Srbija će praviti moćne vojne mašine: Sve o vojnom helikopteru i dronu koji će biti naših ruku delo!

11.07.2023

20:01

0

Helikopter H125M bi mogao biti u potpunosti sklapan u Srbiji, a bespilotna letelica SiRTAP bila bi zajednički projekat Srbije i "Erbasa"

Nova čelična krila naše armije! Srbija će praviti moćne vojne mašine: Sve o vojnom helikopteru i dronu koji će biti naših ruku delo!
Copyright Printscreen/YouTube

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović izjavio je da "Erbas" i Srbija razmatraju zajedničku proizvodnju naoružane verzije helikoptera H125, ali i proizvodnju nove borbene besposadne letelice SiRTAP.

- Jedan od projekata o kojima se razgovara je otvaranje proizvodnje vojne verzije helikoptera H125 u Srbiji. Tu bi bila locirana kompletna proizvodnja vojne verzije ovog helikopera, ali to nije jedini projekat koji se razmatra sa "Erbasom" - naveo je Miloradović. 

On je objasnio da su to "Erbasove" inicijative.

- Tu je borbena taktička bespilotna letelica koja se zove SiRTAP i koja bi trebalo da se zajednički proizvodi i u Srbiji - naveo je Miloradović na TV Pink.

Inače, vest da bi Srbija mogla da zajedno sa "Erbasom" proizvodi lake helikoptere H-125M može se tumačiti i kao nastavak saradnje kompanije "Erbas" i Srbije, pošto naša vojska i policija imaju helikoptere H-145M, kojima su obe službe zadovoljne.

- Saradnja u razvoju, pa čak i proizvodnja H-125M, bila bi samo nastavak te saradnje koja se ogleda u osposobljavanju Vazduhoplovno-remontnog zavoda "Moma Stanojlović" na aerodromu Batajnica za remont i održavanje "Erbasovih" helikoptera. Cilj nabavke H-125M bio bi pre svega zamena helikoptera SA-342, izviđačkih i helikoptera za vezu koje je Vojska Srbije nasledila od JNA i koji su se po licenci proizvodili u Fabrici "Soko" u Mostaru. Mnogo "gazela" polako gazi četvrtu deceniju, a tu mislim i na verziju "gama" za protivoklopnu borbu. Njih smo počeli da menjamo za jače helikoptere Mi-35M i 11 Mi-35 koji će nam stiči sa Kipra - kaže za 24sedam Andrej Mlakar, urednik vojnog portala Tv Front. 

Višenamenski helikopter

On dodaje da će H-125M, ako se ovaj posao realizuje, koristiti za vezu, izviđanje, a možda i za protivoklopnu borbu.

- H-125M odlikuje jednostavnost, kvalitetna modularnost, a to znači kačenje različite vojne opreme i protivoklopnih raketa. Ono što karakteriše ovaj helikopter je veliki udeo kompozitnih materijala u konstrukciji, što mu donekle smanjuje radarski odraz, a boja koja se koristi smanjuje refleksiju i IC odraz - objasnio je on.

Dodao je da će na njega moći da se, kao i na H-145M, izvrši integracija domaćih borbenih sistema, u čemu se već uspelo kod H-145M. 

- U svakom slučaju, za nas veoma odlična zamena za ostarele "gazele" i put ka potpunoj unifikaciji i ostavremenjivanju helikopterkih eskadrila u sastavu Vojske Srbije - rekao je on.

Španski dron

Mlakar je komentarisao bespilotnu letelicu SiRTAP, za koju kaže da je pokušaj "Erbasa" da se probije kao proizvođač bespilotnih letelica na tržištu kojim dominiraju Izraelci, Amerikanci i Kinezi. 

- Od 2019. u razvoj ove bespilotne letelice, koja će moći biti izviđačka i borbena, ali se koristi i za civilne namene, pridružuju se Kolumbijci. Španija je dala značajan novac kako bi se te bespilotne letelice razvile za njihovo vojsku, policiji, civilnu gardu i da se smanji zavisnost od nabavke izraelskih, kojima sad raspolažu. Osnovna jednica se sastoji od devet letelica, terenskog vozila sa stanicom za upravljanje i dodatnom opremom. Zasada nema naznaka u kom smeru i kao bi Srbija mogla da učestvuje, mada mi imamo iskustvo za "Pegazom" i kineskim bespilotnim letelicama - naglasio je Mlakar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike