Kinološki sudija: Nemoguće da pas koji je izgrizao devojčicu nikada pre nije pokazao agresivnost

10.07.2023

19:53

0

Autor: I.K.

Dreser i kinološki sudija o uzrocima napada vlasničkog psa

Kinološki sudija: Nemoguće da pas koji je izgrizao devojčicu nikada pre nije pokazao agresivnost
Copyright Profimedia

Cela Srbija užasnuta je zbog incidenta u Sremčici, kada je vlasnički pas, rase belgijski ovčar, tzv. malinoa, napao i teško povredio devojčicu (4). Ona je hitno operisana u "Tiršovoj" i stanje joj je zasada stabilno, ali je i dalje pod stalnim nadzorom lekara.

Iako je celokupna javnost dodatno potresena što je u pitanju pas čiji je vlasnik ujak devojčice, što je ona sa dedom prišla da bi psu koji je poznaje dala hranu, stručnjaci ističu da se za ovakvo agresivno ponašanje sigurno može naći uzrok i da on najverovatnije leži u načinu odgoja psa.

Takođe, naglašavaju, roditelji moraju da upoznaju decu sa tim da psa ne treba dirati bez odobrenja vlasnika.

Duško Jovanović, dreser i kinološki sudija, ističe da kao što roditelji moraju da se posvete vaspitavanju deteta i brizi o njemu, tako i vlasnici moraju da se ophode prema psu.

- Ne možete da uzmete psa koji spada u opasne rase a da se ne brinete adekvatno o njemu, pa da se posle čudite kada se nešto dogodi. Ljudi se često za psa opredele jer im se vizuelno sviđa, ne razmišljaju o posledicama neodgovornog izbora rase. Sada se bar može naći puno informacija o rasama i problemima sa njima. Ako vam treba pas čuvar, onda morate znati da je to potencijalno opasan pas i prema njemu se morate ophodite na odgovarajući način i bližnje upoznate sa tim kako da se ponašaju - savetuje Duško Jovanović. 

Dodaje da je zapravo svaki pas potencijalno opasan, samo neki više od drugih.

- Postoje i psi sa problemom u ponašanju i za takve pse postoje sankcije. Ali bi i vlasnici morali da snose posledice neadekvatne brige o psu. Ako se utvrdi, recimo, da su problemi nastali zbog nepravilnog odgoja, pas se izoluje iz sredine i država preuzima brigu o njemu, a bivši vlasnik mora da plaća taj odgoj. O tome kakva je situacija govori i činjenica da je sve više napada i ujeda upravo vlasničkih pasa - napominje Jovanović. 

Profimedia
 

Ističe da se ne mogu svi psi držati u istim uslovima, neki mogu biti u kući, drugima treba dvorište, neki zahtevaju treninge i dresuru.

- Zakon bi morao da se menja po pitanju načina držanja životinja. Gotovo je nemoguće da ovako agresivan pas nikada nije pokazao probleme u ponašanju, nego je sada prvi put napao, i to ovako agresivno. Morao je i ranije da vlasniku pokaže neke naznake poremećaja u ponašanju. Zato moramo učiti decu da postoji kultura ophođenje prema životinjama. Ne treba prilaziti psu koji nije vaš, ne treba dirati psa bez odobrenja vlasnika, ne treba ga dirati kada ima igračku, kada jede, to su najosnovnije stvari. Ako psu dirate hranu dok jede, on hoće da zaštiti svoj plen, i tada se mogu desiti i neke bezazlene situacije, da pas zareži na primer, pa da istraumira neko dete - napominje Jovanović.

Dodaje da postoje i miroljubive rase, koje hoće da sarađuju.

- Ne morate baš malinou da uzimate. Povrh svega, tokom prvih tri-šest meseci života psa radi se na njegovoj socijalizaciji. Mora da mu se posveti mnogo vremena, potrebno je da ga vodite u park da se igra sa drugim psima, sa decom. Ako se u tom periodu socijalizuje, onda je velika verovatnoća da neće postati agresivan. Ako se u tom periodu razvoja psa zakaže, onda možemo sa velikom verovatnoćom da kažemo da će pokazati određene probleme. Ako ne znate sami, postoje profesionalci koji znaju kako da vaspitaju psa da bi se izbegli mogući problemi, pa i ovakve situacije predupredile - naglašava Jovanović.

Kada je reč o sudbini psa koji je napao i povredio dete, ne možemo biti sigurni da on više nikada neće tako nešto ponoviti.

- Ipak, ne mora da bude eutanaziran. Možda će biti dobar za policijsku, vojnu službu, kao čuvar, da ta agresija dobije neku svrhu - smatra Jovanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike