Top 7 činjenica o Zejtinliku: Na groblju počivaju vojnici pet vojski, a najviše Srba! Materijal za gradnju dovučen je iz Srbije!

09.07.2023

08:45

0

Autor: R.M.

Groblje se prostire na 7.000 kvadratnih metara a nekada je na tom prostoru bila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske

Top 7 činjenica o Zejtinliku: Na groblju počivaju vojnici pet vojski, a najviše Srba! Materijal za gradnju dovučen je iz Srbije!
Top 7 činjenica o Zejtinliku - Copyright 24sedam

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u blizini Soluna večna je kuća srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika koji su poginuli u borbama na Solunskom frontu

Na prostoru groblja je nekada bila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske, a naziv Zejtinlik potiče od turske reči za ulje (zejtin), jer je na tom mestu nekada postojala pijaca za prodaju ulja.

Izgradnja je trajala od 1926. do 1936. godine, a zanimljivo je da su korišćeni materijali iz Srbije.

Tačnije, u izgradnji su korišćeni kamen iz Srbije za izradu mauzoleja i krstova, granit iz blizine Ljiga za ploče, kao i cement iz Beočina. 

Inače, groblje se prostire na 7.000 kvadratnih metara, a Grčka je ustupila zemljište besplatno. 

Nedavno je na groblju sahranjen i najpopularniji čuvar groblja Đorđe Mihailović, čiji su preci takođe bili čuvari groblja.

Ovo groblje ima jako veliki istorijski i simbolički značaj za Srbiju, a za naše čitaoce smo izdvojili neke od najzanimljivijih činjenica u vezi sa njim.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike