Nerado Srbin u nastavnike i zanatlije ide: Ko će sutra programerima da zameni bravu ili okreči stan?

07.07.2023

07:10

1

Dobri majstori mogu u Srbiji danas da zarade platu od 2.000 evra, ali te škole nisu popularne među decom

Nerado Srbin u nastavnike i zanatlije ide: Ko će sutra programerima da zameni bravu ili okreči stan?
Copyright Profimedia Pixabay

Ove godine kao i prethodnih nekoliko, veliko interesovanje budućih brucoša bilo je za studije iz oblasti informacionih tehnologija, ali i psihologije, što nikoga ko prati kretanja na tržištu nije iznenadilo. Fakulteti koji školuju buduće nastavnike posle prvog upisnog roka imaju veći broj slobodnih mesta. Takođe, među osmacima preovlađuje želja da upišu gimnazije u odnosu na srednje stručne škole. Najtraženije su gimnazije, medicinske i elektrotehničke škole.

Zanatske nisu među najtraženijima. Ako je za utehu, ove godine je ipak, veće interesovanje nego lane.  

Teško je pronaći dobrog električara, kažu u Građevinskoj školi, jer se godinama malo dece tu upisuje. Ipak, ove godine je nešto veće interesovanje. Na smeru električar bilo je 30 mesta, a upisana su 23 učenika, prošle godine 11. Smer rukovalac građevinskom mehanizacijom je popunjen, za smer keramičara je takođe bilo interesovanje.

Profimedia
 

Procena je da u ovom momentu nedostaje oko 30.000 majstora svih profila, da su plate u tom sektoru među najvećim u Srbiji, ali đaci i dalje zaobilaze građevinske i tehničke škole. Dobri majstori mogu u Srbiji danas da zarade platu od 2.000 evra i više, ali škole koje daju taj kadar nisu popularne među decom.  

Zbog čega ovaj trend godinama ne popušta, ako se zna da je na tržištu deficit zanatlija, da su traženi i plaćeni "kao da su od zlata". 

- Interesovanje za pojedine studijske grupe jednim delom zavisi od situacije na tržištu rada i potrebe za poslovima – već dugo je prisutno vrlo veliko interesovanje mladih za programiranje i još neka zanimanja iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija jer omogućavaju lako pronalaženje posla i dobru zaradu. Ipak, na interesovanje budućih studenata utiču i brojni drugi činioci. Izuzetno su, recimo, značajna lična profesionalna interesovanja, neke osobine ličnosti, bazične vrednosti u okviru ličnog sistema vrednosti kojima se rukovode pri izboru, ali i percepcija pojedinih struka – kako ih doživljavaju, koliko im deluju prestižno, koliko bi određena diploma doprinosila slici o sebi mlade osobe.

Lekarski poziv je veoma prestižan, a svedoci smo kako psihologija, posebno nakon pandemijskog perioda zatvorenosti, biva sve više pominjana u medijima, najčešće u vrlo pozitivnom kontekstu. S druge strane, često čitamo i čujemo o velikim poteškoćama u radu nastavnika u školi – o događajima na koje, i pored stručnosti, ličnih kvaliteta i motivisanosti za rad sa mladima, ne mogu uvek reagovati na pravi način, a i da ujedno održe nepromenjen kvalitet nastave.

U celini gledano, mladi biraju na osnovu svojih interesovanja, osobina ličnosti, vrednovanja određenih profesija, a na to kako ih vrednuju između ostalog utiče i to kako ih doživljavaju u današnje vreme, u aktuelnom kontekstu, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje za 24sedam.

Image by Freepik
 

Dodaju da ukoliko nastavnička profesija vremenom postane prestižnija nego što je to danas slučaj, biće više mladih koji će se opredeljivati za nastavnička zanimanja, a za to je potrebno vreme, kao i udruženo dejstvo različitih faktora. 

Nečija spremnost da prihvati određeni posao je individualna, i zavisi od ličnih stavova, interesovanja, motivacije, egzistencijalnih potreba. Na osnovu podataka iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, utvrđeno je da brzo i lako posao, kad je reč o srednjoškolskoj diplomi, nađu: operater na CNC mašinama, bravar, armirač, zidar, tesar, zavarivač, vozač, zidar, tesar, armirač, vozač, elekroinstalater, zavarivač-rezač gasom, elektromonter, obrađivač metala na mašinama sa numeričkim upravljanjem, mašinski monter.

Kada je reč o fakultetskim diplomama, brzo će se zaposliti: programer informacionog sistema; diplomirani/master inženjer/master elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, profesor matematike, fizike nastavnik/profesor stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama diplomirani farmaceut, biohemičar stručnjak za finansije – računovođa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike