Svi pohrlili na FON! Čak tri puta više prijavljenih od broja mesta

28.06.2023

08:52

0

Nikome od potencijalnih brucoša nije bilo prijatno da vidi oko sebe više od dve hiljade vršnjaka - gotovo tri puta više nego što ima mesta na fakultetu koji žele da upišu

Svi pohrlili na FON! Čak tri puta više prijavljenih od broja mesta
Fakultet organizacionih nauka - Copyright Printscreen/Google Maps

Na fakultete Univerziteta u Beogradu koji školuju informatičare konkurisalo je više od tri i po hiljade budućih brucoša. Najviše ih je i ove godine na Fakultetu organizacionih nauka (FON) - 2.308, i za njih je prijemni ispit organizovan u dve najveće sale Beogradskog sajma.

Tri puta više prijavljenih nego mesta

Pixabay
 

 

Nikome od potencijalnih brucoša nije bilo prijatno da vidi oko sebe više od dve hiljade vršnjaka - gotovo tri puta više nego što ima mesta na fakultetu koji žele da upišu. A mnogi su se već sreli juče na prijemnom ETF-a.

- Spremao sam se dosta, samouveren sam, i nije mi ovo jedina opcija, ali najviše bih voleo da upišem ovaj fakultet zato što mi se najaviše sviđa od svih, i najširu sliku daje - kaže za RTS Dušan Kostić iz Gimnazije "Vuk Karadžić" u Loznici.

Očekivanja su velika. Konkurencija još veća - do prijavljenih 2.308 kandidata, 1.616 su odlični đaci.

- Svi smo uplašeni, ali mislim da nema potrebe da se osećam tako. Odlučila sam se za FON zato što mislim da mi daje tu neku širinu - rekla je Anja Đorđević iz Desete gimnazije u Beogradu.

- Želim da upišem informacione tehnologije. Misilim da bi mi to dalo baš dosta znanja i o menadžmentu i o stvarima koje bih mogla da iskoristim dalje u životu - kaže Sofija Đukić iz Treće beogradske gimnazije.

FON je osnovan pre više od pet decenija za školovanje direktora. Danas ima smerove na kojima se uče menadžment i IT - ono što mlade najviše interesuje. Na fakultetu smatraju da ih privlači i to što se programi stalno inoviraju u skladu sa potrebama tržišta, ali i to što imaju ugovore o saradnji sa više od 1.300 kompanija.

- Činjenica da naši diplomci ne čekaju mnogo na posao, odnosno da mnogi diplomci još kao studenti dobiju ponudu za posao, i odlični uslovi studiranja, ključni su razlozi što je ovako veliko interesovanje - kaže prof. Milan Martić, dekan FON-a Univerziteta u Beogradu.

Inače, FON je jedini fakultet Univerziteta u Beogradu koji je posle 31 godinu nedavno dobio novu zgradu.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike