Slavilo se pod petokrakom: Ruskoj vojsci otkriven spomenik na praznik bivše Jugoslavije! Pevalo se o bratstvu i jedinstvu... (FOTO/VIDEO)

04.07.2023

20:01

0

Potomci i poštovaoci boraca NOB otkrili spomenik Crvenoj armiji u Bosanskoj Rači na Dan borca

Slavilo se pod petokrakom: Ruskoj vojsci otkriven spomenik na praznik bivše Jugoslavije! Pevalo se o bratstvu i jedinstvu... (FOTO/VIDEO)
Dan borca u Bosanskoj Rači - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Uprkos tome što Jugoslavije odavno nema, neki praznici iz Titovog vremena i dalje se obeležavaju.

Tako je danas bilo i u Bosanskoj Rači gde je Gradska skupština SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina organizovala polaganje venaca na Spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata  i borcima Crvene armije ispred novootkrivenog spomenika borcima Crvene armije palim u toku NOB-a na ovim prostorima.

- Obeležavamo 4. juli kao Dan borca i dan sećanja na dan kada je Politbiro CK KPJ doneo odluku za upućivanje proglasa narodima Jugoslavije za podizanje oružanog ustanka. Mi se nalazimo u tom kompleksu Bosanske Rače gde se nalazi 1.752 imena boraca narodno-oslobodilačkih partizanskih jedinica koji su poginuli u završnim operacijama na ovim prostorima, kao i oko 650 identifikovanih boraca koji se nalaze u ovoj kosturnici - izjavio je Mihajlo Vidić, predsednik bijeljinskog SUBNOR-a.

Okupljeni su otkrili danas i spomenik pripadnicima Crvene armije koji su poginuli prilikom završnih operacija oslobađanja Jugoslavije.

24sedam/Goran Sivački
 

- Zajedno sa brigadama koje su ovde obeležene a to su Prva i Druga vojvođanska, Srpska divizija, Slavonska brigada, Istočnobosanska, 17. majevska i nedostajao je samo taj deo koji se odnosi na učešće Crvene armije u ukupnim borbenim aktivnostima - objasnio je Vidić.

On je dodao da je manifestaciji došao i zamenik vojnog atašea Ruske federacije u BiH Sergej Koplev.

- Mi smo otkrili spomenik Crvenoarmejcima i danas obeležavamo taj dan koji je do 2002. godine bio državni praznik. Ne znam zašto je ukinut, a niko i ne zna. Ali mi kao potomci i poštovaoci SUNBNOR-a, i dalje obeležavamo taj kao i druge praznike koji se odnose na Narodno-oslobodilačku borbu - rekao je Vidić.

24sedam/Goran Sivački
 

A u spomen-kompleksu za trenutak se mogao i osetiti dah bivše države. Poštovaoci i potomci boraca pevali su pesme koje su pozivale na bratstvo i jedinstvo poput "Od Vardara, pa do Triglava".

Iako je većina prisutnih već u ozbiljnim godinama, to im nije smetalo da uz harmoniku zapevaju a poneki i zaigraju, noseći trobojke sa petokrakom, simbol SFRJ.

24sedam/Goran Sivački
 

A čini se da dokle god je ovih ljudi, dotle će duh stare države živeti uprkos tome što su njene granice odavno promenjene.

Jer, kako kaže Vidić, oni svake godine na sličan način obeležavaju Dan borca ali i sve druge praznike bivše zemlje.

- Imamo komemorativni deo koji je odvojen  u spomen-kompleksu a onda nastavljamo ovde. Najveći broj pripadnika partizanskih jedinica iz Srema, koji su najviše i učestvovali u borbama u Istočnoj Bosni, su naši gosti. Tako da danas imamo ovde goste iz SUBNOR-a Sremske Mitrovice, Rume, ali i Srebrenice, kao i antifašiste iz Vukovara sa kojima imamo dobre odnose. Naravno, tu su gradonačelnik grada Bijeljine koji je pomogao u rekonstrukciji obnove ovog kompleksa - rekao je Vidić i dodao da je prezadovoljan današnjom manifestacijom.

24sedam/Goran Sivački
 

- Mislim da idemo u rehabilitaciju antifašizma i da ćemo uspeti da ga vratimo na ono mesto koje mu i pripada - zaključio je naš sagovornik.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike