Komesarijat za izbeglice povodom Međunarodnog dana izbeglica: Do sada pomogli da preko 26.000 porodica reši stambeno pitanje

20.06.2023

12:52

0

Ekonomski je osnaženo 22.580 porodica i domaćinstva izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika

Komesarijat za izbeglice povodom Međunarodnog dana izbeglica: Do sada pomogli da preko 26.000 porodica reši stambeno pitanje
Ključevi od stana - Copyright Profimedia

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je danas, povodom Svetskog dana izbeglica, da je do sada pomogao ukupno 26.151 porodici da reši svoje stambeno pitanje.

"Od toga je 19.573 izbeglica iz bivših Republika SFRJ i 6.499 interno raseljenih lica sa prostora Kosova i Metohije, kao i 79 porodica/domaćinstava povratnika po sporazumu o readmisiji. Ekonomski je osnaženo 22.580 porodica/domaćinstva izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po sporazumu o readmisiji obezbeđivanjem sredstava za dohodovne aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Komesarka Nataša Stanisavljević izjavila je da se Komesarijat trudi da svakom licu koje dođe u našu zemlju a bilo je primorano da napusti svoj dom, pruži sigurnost i bezbednost, i da prema njemu postupamo dostojanstveno i humano.

"Najvećim delom, izbeglice i interno raseljeni pomognuti su sredstvima iz budžeta Republike Srbije. U isto vreme, mnogo se radi na tome da najugroženije porodice dođu do krova nad glavom. Za poslednjih godinu dana, Komesarijat je podržao i stambeno zbrinuo više od 1.366 najugroženije izbegličke porodice kao i interno raseljene sa KiM", istakla je komesarka. Izbeglice iz Hrvatske i BiH značajno su pomognute donatorskim sredstvima prvenstveno Evropske unije, kroz Regionalni stambeni program, u okviru kojeg je do sada dodeljeno ukupno 7.101 stambenih rešenja.

"Ova godina je bila rekordna kad govorimo o zbrinjavanju lica. Od septembra do danas useljeno je 11 zgrada i dodeljeno 323 stambenih rešenja (više od 900 lica), dodeljeno 120 paketa građevinskog materijala, 15 montažnih kuća, 25 seoskih kuća i 7 kupljenih stanova, ukupno 475 porodica je pomognuto, što je skoro 1500 lica. Kada govorimo samo o stanovima ukupno smo uselili 236 porodica što je 708 lica, u narednom periodu očekujemo da rešimo stambeno pitanje za još 1000 lica", rekla je Stanisavljevićeva. Istakla je da Komesarijat odgovorno i humano brine o svim licima koja je potrebna zaštita naše države.

"Na današnji dan u 14 Centara aktivno boravi 2.614 lica i svako od migranata koji je prošao kroz naše Centre dobio je smeštaj, hranu, odeću, medicinsku zaštitu i human pristup onih koji sa njima rade, a deca koja borave u centrima upisana su u redovne školske programe. Najzastupljenijih pet država porekla migranata koji trenutno borave u Centrima su iz Avganistana, Sirije, Maroka, Pakistana i Burundija. Tokom 2023. godine registrovano je ukupno 35.714 lica", navela je komesarka.

Dodala je da je ove godine iz budžeta Republike Srbije opredeljeno 475 miliona dinara za pomoć ljudima koji su, bez svoje krivice, izgubili sve. Komesarka je rekla da će fokus današnjeg obeležavanja Svetskog dana izbeglica biti na pravu svakog čoveka da ima nadu i kada je daleko od kuće.

"Svaki čovek na ovoj planeti ima pravo da traži sigurnost i da se nada boljem životu - ko god da je, odakle god da dolazi i gde god da je primoran da ode", navodi komesarka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike