"Godine neizvesnosti su iza njih...": Uručeni klјučevi 40 novih stanova za izbegle iz BiH i Hrvatske!

29.11.2022

16:54

0

Autor: 24sedam

Ukupna bruto površina zgrade je više od 2.800 kvadratnih metara, a vrednost radova iznosila je preko 1,22 miliona evra

"Godine neizvesnosti su iza njih...": Uručeni klјučevi 40 novih stanova za izbegle iz BiH i Hrvatske!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Vršcu su uručeni ključevi 40 novosagrađenih stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske izgrađenih u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 8. 


- Ovo je veliki dan za svih 40 porodica kojima smo danas uručili ključeve, dan kada su dobili svoj dom i konačno rešili stambeno pitanje. Godine neizvesnosti su iza njih, bili su prinuđeni da beže od progona i rata i prošli težak put. Na ovaj način pokazujemo da Republika Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije brine o izbeglim licima, porodice iz Vršca danas započinju važan korak ka sigurnijem i boljem životu - rekla je prilikom uručivanja ključeva Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Srbije.

Ukupna bruto površina zgrade je više od 2.800 kvadratnih metara, a vrednost radova iznosila je preko 1,22 miliona evra. 

Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 5. septembra 2022. godine, navodi Komesarijat za izbeglice.

- U okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), korisnicima je do sada dodeljeno ukupno 6.770 stambenih rešenja, a kada govorimo o Vršcu ukupno je dodeljeno 311 stambenih rešenja, a od toga u okviru RSP 110 stambenih rešenja - rekla je Stanisavljević. 

Kako je navela, danas postoji jasan plan kako je konačno moguće rešiti mnoga do sada nerešena i otvorena pitanja izbeglih lica, počevši od poboljšanja položaja svih onih koji su se već integrisali, do jasnog rešavanja svih otvorenih pitanja onih koji još uvek čekaju na neko svoje rešenje.

- Obezbeđene su upotrebne dozvole za novoizgrađene stambene objekte na teritoriji jedinica lokalne samouprave Šabac, Šid, Lučani i Subotica, do kraja godine očekujemo dodelu još 100 stambenih jedinica za izbegličke porodice i u narednoj godini ćemo nastaviti sa tom politikom - rekla je komesarka Stanisavljević.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i  Hrvatske, koji ima za cilј da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. 

- Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Današnjem događaju su, uz komesarku, prisustvovali Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca, Holger Šreder, predstavnik Evropske komisije, Elen Stie, v.d. ambasadora, Ambasada Kralјevine Norveške u Srbiji, Nј.E. Jan Bratu, ambasador, šef Misije OEBS u Srbiji, Stefani Krauze, v.d. šefa Predstavništva UNHCR u Srbiji, Rainer Lovato, predstavnik Banke za razvoj Saveta Evrope, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, predstavnici drugih donatora, državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike