Međunarodni dan izbeglica – Novi Sad dobar primer prakse! Izbeglicama uručeni ključevi za stanove

20.06.2023

10:41 >> 10:51

0

Od početka projekta 599 porodica rešilo stambeno pitanje

Međunarodni dan izbeglica – Novi Sad dobar primer prakse! Izbeglicama  uručeni ključevi za stanove
Uručeni ključevi za stanove izbeglicama u Novom Sadu - Copyright nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Genaralna Skupština Ujednjenih nacija je 2000. godine usvojila Rezoluciju kojom je Afrički dan izbeglica 20. jun proglasila za Međunarodni dan izbeglica. Ovaj dan se obeležava kao sećanje na one ljude koji su bili primorani napuste svoje domove, usled ratova, nasilja, straha od progona

Uključivanje izbeglica u zajednice u kojima su našle sigurnost, najefikasniji je način da im se pruži podrška u ponovnom pokretanju života.

Da je Novi Sad odgovoran po ovom pitanju, dokazuju dosadašnja ulaganja. Za vreme bivšeg gradonačelnika Novog Sada, a sadašnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića  izgrađeno je nekoliko stambenih jedinica u Veterniku i Futogu.

Naime, u tom periodu u Futogu su izgrađene 152 stambene jedinice za izbeglice iz BiH i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada. Izgrađeni su stambeni objekti za izbegla lica u Futogu i Veterniku ukupno 276 stanova u 2019. godini.

Gradonačelnik Đurić uručio ključeve za 94 izbegličke porodice – od početka projekta 599 porodica rešilo stambeno pitanje

 

Genaralna Skupština Ujednjenih nacija je 2000. godine usvojila Rezoluciju kojom je Afrički dan izbeglica 20. jun proglasila za Međunarodni dan izbeglica. Ovaj dan se obeležava kao sećanje na one ljude koji su bili primorani napuste svoje domove, usled ratova, nasilja, straha od progona Uključivanje izbeglica u zajednice u kojima su našle sigurnost, najefikasniji je način da im se pruži podrška u ponovnom pokretanju života. Da je Novi Sad odgovoran po ovom pitanju, dokazuju dosadašnja ulaganja. Za vreme bivšeg gradonačelnika Novog Sada, a sadašnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića izgrađeno je nekoliko stambenih jedinica u Veterniku i Futogu. Naime, u tom periodu u Futogu su izgrađene 152 stambene jedinice za izbeglice iz BiH i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada. Izgrađeni su stambeni objekti za izbegla lica u Futogu i Veterniku ukupno 276 stanova u 2019. godini. Gradonačelnik Đurić uručio ključeve za 94 izbegličke porodice – od početka projekta 599 porodica rešilo stambeno pitanje Ovog meseca u Veterniku uručeni su ključevi novoizgrađenih stanova za 94 izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Realizovano je u okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Od pročetka projekta 599 porodica rešilo svoje stambeno pitanje na teritoriji Novog Sada. -Prema analizama, ostalo je stambeno nezbrinuto 200 porodica u Novom Sadu. Grad Novi Sad je spreman da obezbedi i infrastrukturno opremi nove parcele kako bi se za ovaj preostali broj porodica rešilo stambeno pitanje ukoliko se obezbede nova sredstva za njihovu izgradnju- istakao je tada prvi čovek Novog Sada.

 

Ovog meseca u Veterniku uručeni su ključevi novoizgrađenih stanova za 94 izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Realizovano je u okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Od pročetka projekta 599 porodica rešilo svoje stambeno pitanje na teritoriji Novog Sada.

-Prema analizama, ostalo je stambeno nezbrinuto 200 porodica u Novom Sadu. Grad Novi Sad je spreman da obezbedi i infrastrukturno opremi nove parcele kako bi se za ovaj preostali broj porodica rešilo stambeno pitanje ukoliko se obezbede nova sredstva za njihovu izgradnju- istakao je tada prvi čovek Novog Sada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NS uživo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike