Upaljen narandžasti meteoalarm u Srbiji! Stižu pljuskovi s grmljavinom i obilne padavine, RHMZ upozorava na poplave

09.06.2023

22:53

0

Sparno i "teško" vreme uz čestu promenu i smenjivanje sunca i kiše očekuje nas za dane vikenda, na šta je upozorio i Republički hidrometeorološki zavod

Upaljen narandžasti meteoalarm u Srbiji! Stižu pljuskovi s grmljavinom i obilne padavine, RHMZ upozorava na poplave
Tan2022-9-27_153926104_3 - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Vikend pred nama donosi pljuskove praćene jakom grmljavinom i vremenske nepogode, za šta će biti zaslužan ciklon u višim slojevima atmosfere.

Sparno i "teško" vreme uz čestu promenu i smenjivanje sunca i kiše očekuje nas za dane vikenda, na šta je upozorio i Republički hidrometeorološki zavod, pa je cela Srbija pod narandžastim meteoalarmom zbog grmljavine i jakih pljuskova.

- Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na sajtu RHMZ u objašnjenju za značenje narandžastog meteoalarma.

 

pritnscreen/RHMZ
 

 

Period nestabilnog vremena sa obilnim kišama nastavlja se sve do 16. juna.

Početkom sledeće nedelje usled prodora svežeg i suvljeg vazduha sa severa biće nešto hladnije uz smenu sunca i oblaka i sve manje kiše, kraći predah od lošeg vremena i nepogoda, novo pogoršanje vremena koje donosi ciklon sa obilnom kišom u drugoj polovini sledeće nedelje, zaključuje meteorolog

Prema dugoročnim vremenskim prognozama sve ovo se nastavlja čak do kraja ovog meseca, moguće i u prvoj nedelji jula.

pritnscreen/RHMZ
 

 

- Padavine na pojedinim lokalitetima kratkotrajno mogu da budu veoma intenzivne uz grad (gde je procenjena ukupna desetodnevna prosečna količina padavina od 40 do 70 mm, u brdsko-planinskim predelima i do 100 mm). Plјuskovite padavine su vrlo neujednačene po intenzitetu i neravnomerno raspoređene u prostoru, čak i na malim udalјenostima - navodi se na sajtu RHMZ.

Upozorenje na izlivanje reka

Usled čestih povremeno obilnih padavina, za kratko vreme od 20 do 50 litara/m2 postoji mogućnost bujičnih poplava.

Iz tog razloga su zvesni pojava vode na njivama, lokalno izlivanje bujičnih tokova.

RHMZ je objavio i hidrološko upozorenje: narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike