Vojske Srbije i Bugarske obavile zajedničku vojnu vežbu (FOTO)

08.06.2023

16:33

0

Visok nivo preciznosti i izvanredni pogoci pripadnika Vojske učinili su uspešnim i ovogodišnje gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru

Vojske Srbije i Bugarske obavile zajedničku vojnu vežbu (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

Zajednička akcija Vojske Srbije i Bugarske armije gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru uspešno je završena na poligonu "Šabla" u Bugarskoj, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako se navodi, visok nivo preciznosti i izvanredni pogoci pripadnika Vojske učinili su uspešnim i ovogodišnje gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović
 

Time je završeno sedmo gađanje koje pripadnici našeg Ratnog vazduhoplovstva i PVO izvode sa kolegama iz oružanih snaga Republike Bugarske.

I ovoga puta, raketne jedinice za PVD i lovačka avijacija pokazale su odličnu osposobljenost posada i posluga, ističe se u saopštenju.

Akciji je prisustvovala delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović i koji je zajedno sa načelnikom odbrane Bugarske armije admiral Emil Eftimov, u prisustvu komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnika Duška Žarkovića, čestitali su pripadnicima jedinica protivvazduhoplovne odbrane koji su danas realizovali gađanje.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović
 

Po povratku sa položaja, sa posadama, kao i sa rukovodiocima gađanja, razgovarali su o i njihovim utiscima i značaju iskustva koje se stiču na ovakvim gađanjima.

Po ciljevima u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, pripadnici 250. raketne brigade dejstvovali su iz raketnih sistema "neva" i "kub", a pripadnici 204. vazduhoplovne brigade raketama vazduh - vazduh iz aviona MiG-29.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović
 

Kako je navedeno, cilj ovih bojevih gađanja je unapređenje ukupne sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO za zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije i prilika za pripadnike ovih jedinica da se u praksi uvere u mogućnosti sredstava ratne tehnike u naoružanju Vojske Srbije.
Završnom gađanju na poligonu "Šabla" prisustvovali su pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, ambasador Republike Srbije u Sofiji Željko Jović i izaslanik odbrane Republike Srbije u Sofiji potpukovnik Željko Simić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike