Pogledajte kako tutnji modernizovani "orao": Ministar Vučević snimio let sa aerodroma "Morava" (VIDEO)

02.06.2023

11:52

0

Probni let realizovan je na "Lađevcima", odnosno na aerodromu "Morava"

Pogledajte kako tutnji modernizovani "orao": Ministar Vučević snimio let sa aerodroma "Morava" (VIDEO)
Copyright Printscreen

Nakon modernizacije aviona “orao”, danas je izveden njegov probni let na aerodromu "Morava". Ovom probnom letu prisustvovao je i ministar odbrane Miloš Vučević, koji je na svom zvaničnom Instagram profilu objavio video.

Nastanak modela “orao”

Ovaj model nastao je usled potrebe da se dotadašnji jurišni avioni vlastite proizvodnje J-21 "jastreb", koji su se nalazili u naoružanju Ratnog vazduhoplovstva SFRJ, zamene savremenijim avionom za podršku koji se može koristiti i za određene borbene zadatke vazduh-vazduh.

Prvi prototip poleteo je 1974. godine, a međunarodnu promociju doživeo je na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1985. godine. Bio je to avion "orao" J-22.

Poznat je kao prvi domaći avion koji je leteo brzinom većom od zvuka.

Modernizacija aviona “orao”

Avioni "orao” poseduju “Rolls Royce” motore. Modernizovani “orao”, gledano sa spoljašnje strane, isti je kao osnovna verzija letelice, jedina primetna razlika je u ugrađenom optoelektronskom sistemu u nosu aviona.

Ugrađivanjem forsaža u jednosednim i dvosednim modelima, poboljšana je dinamička karakteristika aviona. Takođe, ugrađeni su novi elektronski sistemi koji znatno poboljšavaju stabilnost i upravljivost aviona.

Prvi let nakon modernizacije na aerodromu "Morava"

Danas je izveden probni let modernizovanog modela “orao”. Probni let realizovan je na "Lađevcima", odnosno na aerodromu "Morava". Smešten je na 15 kilometara od Kraljeva, 25 kilometara od Čačka i 39 kilometara od Kragujevca. Predstavlja civilni i vojni aerodrom. Vojna baza aerodroma zadržala je naziv "Lađevci", a civilni deo dobio je naziv "Morava".

Nakon rekonstrukcije, zvanično je otvoren u junu 2019. godine. Predviđen je za međunarodne letove.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike