Od početka godine urađeno 15 transplantacija, 2.000 pacijenata čeka organ

06.06.2023

12:10

0

O alarmantnosti situacije govori podatak da je od početka godine bilo šest donora na 15 transplantacija

Od početka godine urađeno 15 transplantacija, 2.000 pacijenata čeka organ
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od početka godine urađeno je 15 transplantacija, dok na organ kao jedini lek čeka 2.000 pacijenata, saopštilo je danas Udruženje "Zajedno za novi život", a povodom Nacionalnog dana donora u Srbiji.

Oni ocenjuju da o alarmantnosti situacije govori podatak da je od početka godine bilo šest donora na 15 transplantacija.

Udruženje je nakon epidemije kovida 19 pokrenulo kampanju "Još si mi trag" o važnosti transplantacije, ali, kako se navodi, većina građana i dalje ne pristaje na donaciju organa preminulog člana porodice. 

- Svest građana na temu doniranja organa je na veoma niskom nivou. Ono što obećava je to što je od početka ove godine dobijeno duplo više saglasnosti nego cele prošle godine. To daje nadu svim onim pacijentima koji čekaju na najvažniji poziv u životu. Smatram da je nephodna edukacija, kako bismo shvatili da je statistički gledano 20 puta veća šansa da nam zatreba organ nego da budemo donori - rekao je predsednik Udruženja "Zajedno za novi život" Mladen Todić.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da u Srbiji trenutno na kadaveričnu transplantaciju bubrega čeka oko 800 odraslih i 30 dece, novu jetru čeka oko 90 odraslih, dok je novo srce potrebno za 40 odraslih. 

U skladu sa preporukama koje su navedene u odluci Ustavnog suda, novim Zakonom o izmenama i dopuni Zakona o presađivanju ljudskih organa unaprediće se presađivanje ljudskih organa sa umrlih lica, evidencija lica koje ne žele da budu potencijalni davaoci nakon smrti, kao i zdravstvena zaštita građana Srbije u cilju postizanja nacionalne samodovoljnosti u broju ljudskih organa za presađivanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike