Izvršena transplantacija bubrega u UKC Niš: Miljanu (30) otac donirao organ i pružio šansu za dug i kvalitetan život!

28.03.2023

19:50

0

Autor: M.M.

Složena operativna procedura izvedena je bez komplikacija, a bio je angažovan multidisciplinarni tim od 40 lekara i sestara

Izvršena transplantacija bubrega u UKC Niš: Miljanu (30) otac donirao organ i pružio šansu za dug i kvalitetan život!
Operacija - Copyright Pixabay

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš prošlog četvrtka urađena je transplantacija bubrega, prva u ovoj godini. Otac Alija donirao je bubreg svom sinu Miljanu.

Zahvaljujući ocu koji mu je donirao bubreg, Miljan (30) dobio je šansu za dug i kvalitetan život, posle pet godina na dijalizi.

Njegov povratak u Jelašnicu kod Surdulice iščekuju supruga i troje dece, a otac je već pušten na lečenje.

24sedam/Ivan Mitić
 

- Pre operacije mnogo je bio težak život, nisam mogao da pijem tečnost, da jedem šta hoću, imam druge obaveze, a svaki drugi dan moram na dijalizu. Sad je, hvala Bogu, sve super. Super se osećam, planovi su da živim normalno, da ne idem na dijalizu, a za dalje videćemo - rekao je za RTS Miljan Bajramović.

Složena operativna procedura izvedena je bez komplikacija, a bio je angažovan multidisciplinarni tim od 40 lekara i sestara.

- Nakon svih ispitivanja uradili smo transplantaciju koja je hirurški bila zahtevnija i što se tiče vaskularnog i što se tiče urološkog dela. Sam postoperatvni tok je uredan - istakla je doc. dr Branka Mitić, direktor Klinike za nefrologiju UKC Niš.

Ovo je prva transplantacija organa u niškom Kliničkom centru u ovoj godini. Uglavnom se rade srodničke transplantacije sa živih donora, dok kadaveričnih transplantacija, sa donora koji su doživeli moždanu smrt, gotovo da nema, jer rodbina i dalje retko daje pristanak.

Profimedia
 

 

- Svedoci smo da je sve veći broj obolelih od hronične bubrežne insuficijencije, sve veći broj pacijenata na hemodijalizi, i ne postoji nijedan drugi način koji može da ih vrati kvalitetu života kakav su imali pre dijalize od transplantacije bubrega - kaže prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

Na transplantaciju bubrega u Srbiji čeka oko 700 pacijenata, a osim bubrega, čeka se i na transplantaciju jetre, srca, pluća i rožnjača.

Početkom marta devojci iz Srbije uspešno su transplantirana pluća na klinici u Beču, a krajem februara je i desetomesečna beba iz Srbije hitno prebačena na kliniku u Bergamu u Italiji radi transplantacije jetre.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike