Sve ekskurzije biće odložene za narednu školsku godinu

16.09.2020

20:39

0

Sve ekskurzije biće odložene za narednu školsku godinu
Copyright Profimedia

Školska godina uveliko je počela, đaci se navikavaju na nova pravila, a pored fizičke distance i nošenja maski, obrazovnim ustanovama je od Ministarstva prosvete stigla i preporuka da se tokom prvog polugodišta đačka putovanja ne organizuju.

Ipak, roditelji mogu da odahnu jer će uplaćeni novac važiti za narednu godinu, poručili su za „24sedam“ iz Foruma srednjih stručnih škola.

Stav nadležnih

Inače, Ministarstvo prosvete je krajem avgusta školama u našoj zemlji prosledilo dopis da se školske ekskurzije odlože do daljeg, a po preporuci Kriznog štaba.

„Krizni štab je doneo Zaključak o usvajanju Uputstva o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole kojim se određuje primena preventivnih mera u borbi protiv virusa kovid 19. Stav Kriznog štaba i Ministarstva prosvete je da se realizacija ekskurzija i nastave u prirodi odloži do daljeg, do bezbednijih epidemioloških uslova. Sugerišemo da, u okviru školskih dokumenata, ekskurzije i nastava u prirodu budu planirane za proleće 2021. godine“, piše u preporuci Ministarstva, u koju smo imali uvid.

Odluke na roditeljskim sastancima

Milorad Antić, predsednik sindikata „Forum srednjih stručnih škola“, naveo je da većina škola u Srbiji jeste odložila školska putovanja za narednu godinu, a da novac koji su roditelji uplatili, a koji često premašuje nekoliko desetina hiljada dinara, neće „propasti“.

– Sve odluke donose se na roditeljskim sastancima, a potom na takozvanim savetima roditelja, a u skladu sa odlukama Ministarstva prosvete. Ove godine, zbog situacije u vezi sa širenjem koronavirusa, odlučeno je da se ekskurzije neće realizovati, već će biti prebačene u narednu godinu – objašnjava on, i dodaje da to ne znači da će đaci dva puta ići na ekskurziju, već samo na onu koja je uplaćena.

– Verujem da će se situacija stabilizovati do maja naredne godine i da će naši učenici moći da odu na dugoočekivani put sa svojim drugarima i nastavnicima – rekao je on i dodao da će učenicima koji su završili četvrti razred srednje škole novac biti vraćen.

U “Skadarliji” je isto

Slična situacija je i u beogradskim osnovnim školama. Preporuke Ministarstva se poštuju, a Mirjana Sloboda, direktorka Osnovne škole “Skadarlija”, istakla je, za „24sedam“, da do proleća u ovoj školi neće biti ekskurzija.

– Učenici mlađih razreda nisu išli na ekskurzije, u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete. Takođe, još ranije je odlučeno da stariji razredi neće ići na putovanje u septembru. Videćemo da li će se situacija promeniti do proleća – poručila je ona, i dodala da je osmacima uplaćeni novac vraćen.

– Osmacima je novac vraćen u junu, dok će ostali razredi na ekskurziju i školu u prirodi moći da idu kada se situacija stabilizuje, odnosno naredne godine – navela je direktorka te škole.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike