Monstruozno ponašanje medicinske sestre na Ortopediji: Politiku stavili ispred etike pa maltretirali pacijente! (FOTO/VIDEO)

25.05.2023

19:00

0

Nezapamćen skandal u Kliničkom centru Srbije! Polupokretni pacijenti doživeli niz neprijatnosti kada su se sestre Ortopedije i osoblje zaposleno u KC obrušili na njih dok su tražili medicinsku pomoć: - Da vam se ne žuri na miting?! Da nećete možda tako jedva pokretni na miting SNS-a?! Gde vam se žuri?!

Monstruozno ponašanje medicinske sestre na Ortopediji: Politiku stavili ispred etike pa maltretirali pacijente! (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Besprizorno ponašanje medicinskih sestara Kliničkog centra Srbije, koje su na odeljenju Ortopedije maltretirale gotovo nepokretne pacijente podrugljivo ih preslišavajući "gde žure, da neće možda na miting SNS-a", šokiralo je javnost Srbije.

Time je nastavljena opasna retorika kojom se glasnogovornici opozicije služe kako bi neistomišljenike degradirali, predstavili "nižima" i manje vredne, delili građane, a sebe uzdigli do "elite društva". 

Ekipa našeg portala posetila je danas Klinički centar kako bi na licu mesta saznala pojedinosti ovog skandaloznog događaja.

Do nadležnih, i pored više telefonskih poziva, nismo uspeli da dođemo, a osoblje sa kojim smo uspeli da razgovaramo na krajnje neprijatan način je odbilo da nam da bilo kakve informacije. 

Pacijenti Kliničkog centra Srbije, koje su na odeljenju Ortopedije, nisu želeli pred kamere, ali su istakli da je do pomenutog incidenta došlo:

- Sve je tačno, dobro ste čuli! Ne mogu više ništa da vam kažem, razumite, ja moram ovde i sutra da dođem, istakao je jedan od njih u kratkoj izjavi koju je dao gotovo krišom, kako kaže da ne bi trpeo neku novu torturu. Šta one imaju sa tim da li je neko član neke stranke ili nije? Evo, ja jesam! Jel zbog toga ne treba da mi pruže medicinsku pomoć? Zna li direktor Kliničkog kako se ponašaju? Strašno, ljudi moji, strašno..

Pacijenti koje smo uspeli da pitamo za dešavanja u Kliničkom centru ističu da su uslovi u zdravstvenoj instituciji na nivou svetskih, i da su prezadovoljni zbog ulaganja u zdravstvo. 

- Evidentno je sve daleko bolje nego ranije. Vidi se da je ulagano, da se ulaže, i svako normalan to samo može da pohvali, ističe jedan sredovečni pacijent koji je želeo da ostane anoniman. 

Sa druge strane kažu da je jedini problem ljudski faktor, i da zaposleni umeju da budu neprijatni.

- Uh, od dana do dana, ako su sestre ustale na levu nogu, zna da bude neprijatno, kaže nam pomenuti gospodin i dodaje: 

- Danas je baš bilo neprijtano, kažu jer je dolazio Vučić, zamislite, nervira ih što dolazi predsednik? Sestre su dobrano bile frustrirane, pa im ispadosmo mi krivi na kraju! Da vam kažem ovakva ustanova ne bi smela da ima ovakvo osoblje! Rade u najboljim uslovima, izgleda su zaboravile kada su im tavanice padale na glave, i kada nisu imali ni zavoje za previjanje! Sve to besno, ja da vam kažem! Pa, pogledajte samo oko sebe, sve novo, sve vrhunski opremnjeno! Vratio bih ja njih u one ruine, pa neka tamo glume sestre - kaže razočarano pacijent.

 

Vučić posetio povređene u masakrima na Vračaru i u Malom Orašju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas teško povređene u masakrima u OŠ "Vladislav Ribnikar" i Malom Orašju, koji su na lečenju u Kliničkom centru Srbije.

- Nadam se i verujem u snagu teško povređenih u dva masakra, u školi "Vladislav Ribnikar" i Malom Orašju, da će izdržati sve i pobediti. Molim se za njihove živote i brz oporavak - istakao je predsednik.

 

 

Gospođa koja nam je rekla da je krenula da poseti sina, kratko je dobacila sledeće: 

- Sestre umeju da budu bezobrazne, nekad pomislim da misle da su bitnije od lekara, kako se ponašaju. Na ostalo nemam primedbi. 

- Sa sestrama je ovde uvek isto. Kad je tu neko bitan slađe su od šećera. Kad su same sa nama ne zarezuju nas preterano, ističe pacijent Zoran i dodaje: 

- Niko nije ovde što voli, već što mora. I bilo bi nekad lepo da se suzdrže komentara

Na pitanje o kakvim komentarima je reč kratko odgovara: 

- Pusti sine, neka, možda nije njima lako, ja to ne znam, al nije ni nama svakako. Ne zaslužujemo bahatost i bezobrazluk u ovim godinama

Nakon par kraćih razgovora koje smo uspeli da obavimo u krugu Kliničkog centra, pojavilo se obezbeđenje koje nas je upozorilo da ne smemo da snimamo, i na vrlo neprijatan način rečeno nam je da moramo napustiti lokaciju. 

I pored pojašnjenja da smo predstavnici medija, rečeno nam je da moramo otići, jer "su tako tražili". 

 

Politiku stavili ispred etike

Tragično je što ovog puta takav pokušaj ponižavanja dolazi od medicinskih radnika koje etika obavezuje najpre da leči one kojima je lečenje potrebno, a ne da odlučuju o tome na osnovu eventualnog političkog opredeljenja, koje ovde čak i nije pominjano. 

Smešno je i to što se ovim služi neko ko je posao dobio upravo preko stranke koja, odlukom građana na demokratskim izborima nije na vlasti još od 2012. godine i koja je praktično "patentirala" stranačko zapošljavanje i presiju na sve tada zaposlene da moraju imati člansku kartu Demokratske stranke i biti naklonjeni istoj.

Najveća i najznačajnija medicinska ustanova

Umesto u 12 spratova površine veće od 80.000 metara kvadratnih, 825 bolničkih kreveta, najmodernije opreme i svega čime se diče, možda bi bilo pametnije da su novac uložili u edukaciju osoblja, kako biti čovek.

Univerzitetski klinički centar Srbije prihvata i leči najteže pacijente i na raspolaganju je građanima za neodložno zbrinjavanje životno ugroženih povređenih i hitnih pacijenata 365 dana u godini 24 sata dnevno.

 

Sprovodi visokospecijalizovanu dijagnostiku, lečenje i konsultativne specijalističke i subspecijalističke preglede najtežih bolesnika.

Međutim, sve to, uz neverovatne uspehe koje nižu zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi padaju u vodu na ovakvim ispitima ljudskosti na kojima pojedinci pokažu svoje pravo lice i ono o čemu se danima govori - da je cilj opozicije i njenih istomišljenika je etiketiranje, vređanje, pretnje...jedini jezik koi oni govore.

Najveća investicija u zdravstvenom sektoru u poslednjih 40 godina

Obimna rekonstrukcija objekta građenog tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka počela je 2018. godine i predstavlja najveću pojedinčanu investiciju u zdravstvenom sektoru u poslednjih 40 godina. 

U Klinički centar uloženo 260 miliona evra što je verovatno najveće ulaganje u istoriji srpskog zdravstva. Bolnica je napravljena po meri pacijenata, ima komfor koji nikada nije viđen u srpskom zdravstvu. Mesto u kojem naši lekari i sestre mogu mnogo lagodnije da se osećaju i da imaju veći fokus na pacijente

24sedam/Goran Sivački
 

 

Pored 825 bolnička kreveta (231 mesto u intenzivnoj nezi, 547 u poluintenzivnoj i 47 u bolnici za dnevno lečenje), ovaj centar ima 34 operacione sale i impresivne dijagnosticke kapacitete, uključujući osam angio-sala, tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen kabineta itd. Zgradu opslužuju 32 lifta, a poseban komfor predstavlja činjenica da su dobrom organizacijom prostora dobijene čak 244 dvokrevetne bolničke sobe, što je značajan kvalitet za boravak korisnika. 

Dodatno, svi ležajevi u okviru bolničkih kapaciteta imaju izvedene instalacije za kiseonik i dodatnu opremu za negu i praćenje stanja pacijenta.

Podsetimo, jutros su se medicinske sestre ortopedije i osoblje zaposleno u KCS pacijentima koji su zatražili medicinsku pomoć, među kojima je bilo i nepokretnih, obraćali  podrugljivim tonom. 

"Da nećete možda tako jedva pokretni na miting SNS-a?! Gde vam se žuri?! Jeste li iz SNS-a“; "Došli da ih popravimo da mogu na miting! - propitivali su ih, rekli su nam građani koji su se javili našoj redakciji.

Redakcija 24sedam je uputila mejl sa pitanjima načelniku Ortopedije i direktoru Kliničkog Centra da li su upoznati sa ovim skandaloznim događajem i kakav je njihov stav, kao i koje korake će dalje preduzeti povodom ove situacije, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. 

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike