Nema potrebe da se skuplja novac: Država će kupiti protezu za ruku za devojku ranjenu u Mladenovcu

17.05.2023

12:17

0

Škodrićeva je potom apelovala na sve građane da razume želju za pomoći, ali da je, pre svega, država tu da prva pomogne

Nema potrebe da se skuplja novac: Država će kupiti protezu za ruku za devojku ranjenu u Mladenovcu
Sanja Radojević Škodrić Tan2022-9-9_1189358_0 - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je RFZO svakodnevno u kontaktu sa strukom, kada je u pitanju stanje povređenih pacijenata u oba masakra. Ona je kazala i da nema potrebe da se sakuplja novac za protezu za ruku za devojku koja je nakon pucnjave u Mladenovcu ostala bez nje, već da će da joj je kupe država i RFZO.

- Juče sam obišla N. V. i u pitanju je neverovatna osoba, sa optimizmom, energijom i hrabrošću. Razgovarala sam i sa lekarima, jer se putem mreža skuplja novac za protezu, a ja želim da kažem da će država sve obezbediti - navela je ona.

Kako je istakla, ona je povređena u ruku i obe noge, u prvoj intervenciji je ruka amputirana, a 11. maja je urađena fiksacija preloma druge noge.

- Ona se sada oporavlja. Dobro je, na intenzivnoj nezi je. Za ruku će biti potrebna proteza, i neophodna je savremena proteza. Više je tipova, i naši lekari još uvek određuju koji tip je najbolji. Trenutno se razgovara o dva tipa, oni se konsultuju sa kolegama iz inostranstva. I tako će doneti odluku koja je najbolja, i koja će maksimalno moći da joj odgovara. Mi ćemo obezbediti sva sredstva, ne samo protezu, već i finansiranje za dolazak stručnjaka iz inostranstva - rekla je Škodrićeva.

Kako kaže, ovo nije prvi put da novčana sredstva počnu da se skupljaju za nekog, a da se ni RFZO niti struka ne konsultuju.

Škodrićeva je potom apelovala na sve građane da razume želju za pomoći, ali da je, pre svega, država tu da prva pomogne.

- Van države ne treba da se skuplja novac, jer još uvek nije odlučeno koja proteza Neveni odgovara - dodala je ona potom

ZAMRZAVANJE REPRODUKTIVNOG MATERIJALA KOD MLADIH

Škodrićeva je potom istakla da svi parovi koji ispunjavaju starosne uslove, imaju pravo da zamrznu svoj reproduktivni materijal, što se odnosi i na parove koji su predali zahteve od 10. februara.

- Sve je više bolesnih mladih, a imamo i sterilitet zbog terapija koje se daju pri malignim bolestima. Omogućavamo mladima da mogu da zamrznu reproduktivni materijal, ili sada, ili za kasnije da mogu da se ostvare kao roditelji - navela je Škodrićeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Pink

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike